Dollár
423,88 Ft
Euró
408,85 Ft
Font
457,15 Ft
Bitcoin
19,181 $

Megtört a jég, az USA tárgyalni akar az oroszokkal

Fotó: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Antony Blinken amerikai külügyminiszter megbeszélésük kezdete előtt Reykjavíkban 2021. május 19-én, egy nappal az Északi-sarkvidéki Tanács ülése előtt. MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium
not image

Hujber Dávid

2022. július 27. - 21:10

Az USA terve, hogy hamarosan egyeztessen Oroszországgal, amire hónapok óta nem volt példa az ukrajnai háború miatt.

Joe Biden elnökségének ideje alatt nemigen javult az USA kapcsolata Oroszországgal, amire rátett egy lapáttal az ukrajnai háború. Biden amerikai elnök többször is nagyon keményen fogalmazott Vlagyimir Putyinról, miközben folyamatosan fegyvereket küldenek az ukránoknak.

A két kormány hónapok óta még csak egymáshoz sem szólt, most azonban megtörhet a jég. Antony Blinken amerikai külügyminiszter nagyon is nyitott arra, hogy az oroszokkal tárgyaljon, egyeztessen pár fontos kérdésről.

Blinken jelezte, hogy kész lenne tárgyalni Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, amire hónapok óta nem voltpélda. Az amerikai diplomata szerdán közölte, hogy várhatóan a héten lesz egy telefonbeszélgetése az orosz kollégájával, ami akár fordulatot is hozhat.

A cél az, hogy az USA megvitassa Oroszországgal a hetekkel ezelőtt benyújtott javaslatot, hogy elérjék a két jogtalanul fogvatartott amerikai (Paul Whelan és Brittney Griner) szabadon engedését – írja a CNN.

Emellett többek között a nemrég aláírt gabonaexporthoz köthető megállapodásról is beszélne az USA, hogy minden rendben menjen a szállítások körül. Azt azonban Blinken tisztázta, nem fog tárgyalni Ukrajnáról, a háborúról, mivel ezt a fő érintett nélkül nem tehetik meg.