Dollár
393,50 Ft
Euró
411,83 Ft
Font
477,36 Ft
Bitcoin
17,001 $

Megtiltották az éneklést a 12 év alatti lányoknak Afganisztánban

Herát, 2019. október 9. Afgán belföldi menekült lány zsonglőrszámokat gyakorló társai közt egy cirkusziskolában, Herát nyugati nagyvárosban 2019. október 8-án. A politikai és gazdasági válságba süllyedt ázsiai országot sújtó közel két évtizedes fegyveres konfliktus miatt afgán civilek százezrei kényszerültek otthonuk elhagyására. MTI/EPA/Dzsalil Rezaji
not image

Kulcsár Péter

2021. március 12. - 23:30

Az afgán kormány legújabb rendelete értelmében tilos lesz a 12 évnél fiatalabb kislányok számára az iskolákban és köztereken való éneklés, mindezt kizárólag nők részére fenntartott intézményekben és rendezvényeken tehetik meg.

Az afgán oktatási miniszter szerdán bejelentette, hogy csakis 12 évnél idősebb lányok és tinédzserek vehetnek részt azokon a nyilvános eseményeken, melyeken énekléseket tartanak – olvasható a DW tudósításában.

Soron kívül Rendkívüli Kormányinfó: megszűnik a benzinárstop

Miközben a tálibok térnyerése egyre súlyosabb problémává nőtte ki magát újfent Afganisztánban, és szeretnének békét kötni az Egyesült Államokkal, egyre mélyebbre ássák magukat az emberi jogok betartása tekintetében.

A Twitteren szivárgott ki először a dokumentum, amelyben a nyugati világban élők számára bizarr törvénykezés részleteit pedzegették. Nem sokkal később az oktatási tárca szóvivője elismerte, hogy valóban érvénybe fog lépni a rendelet, amelyet az összes provinciában kötelező érvényűvé nyilvánítanak majd.

Nadzsiba Arian hozzátette, a döntést nem maguktól, hanem a szülők és diákok beleegyezésével hozták meg. Az új törvénynek köszönhetően a férfi pedagógusoknak tilos lesz kislányokat tanítani éneklésre az iskolákban, az igazgatók pedig kötelesek lesznek ellenőrizni az irányelvek betartását.

A határozat óriási felháborodást keltett az egyébként konzervatív országban, egyesek úgy gondolják, tálibokat megszégyenítő szabályokkal rukkoltak elő a politikusok, amivel tovább ronthatnak a nők megítélésén.

Szakértők is értetlenül állnak az eset előtt, hiszen korábban azt hitték, hogy Rangina Hamidi oktatási miniszter a női jogok afganisztáni élharcosa, ám illúzióik sajnos hamar szertefoszlottak.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.