Clouds
21 Budapest
Dollár
358,25 Ft
Euró
385,42 Ft
Font
437,81 Ft
Bitcoin
28,018 $

Megtalálták a leghosszabb nyakú dinoszaurusz maradványait

Fotó: Wikimedia Commons/ABelov2014
Tudomány
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Mamenchisaurus egyik példányának nyaka a szakértők becslései szerint akár több mint 15 méter hosszú is lehetett.

A GameSpot a Journal of Systematic Paleontology című folyóiratban megjelent friss tanulmány nyomán számolt be arról, hogy új, rekordot döntő felfedezésről számoltak be a tudósok, ugyanis megtalálhatták a leghosszabb nyakú dinoszaurusz maradványait.

Soron kívül Szuper újdonságokkal vár a Disney+ áprilisban

A Mamenchisaurus egy négy lábon járó növényevő sauropoda dinoszaurusz volt, mely toronymagas nyakáról és gigantikus testéről ismert, egy friss tanulmányban pedig a tudósok egy olyan példányt találtak, melynek rekordot jelentő hosszúságú volt a nyaka.

A késő jura kori dinoszaurusz nyaka ugyanis Andrew J. Moore Stony Brook-i kutató és csapata becslései szerint több mint 15 méteres lehetett: ez a valaha felfedezett leghosszabb dinoszaurusznyak, melyet valaha felfedeztek. Összehasonlításképpen: ez egy négyemeletes épület magassága.

Több vizsgálatot is elvégeztek, íme a megállapítások

A Mamenchisaurust először 1987-ben fedezték fel 162 millió éves kőzetek vizsgálata során Északnyugat-Kínában: mivel pedig meglepően sok maradványra bukkantak, Moore és csapata képes volt rekonstruálni az állat evolúcióját, s közeli rokonai testfelépítésének vizsgálata után képesek voltak megbecsülni a Mamenchiasaurus nyakának hosszát.

Moore a felfedezést részletezve elárulta, hogy elemzéseik nyomán arra jutottak, a Mamenchisaurus sinocanadorum nyaka 18 csigolyából állt, s azt is megosztotta, hogy érthető módon őket is foglalkoztatta, hogy hogyan élhetett ilyen hosszú nyakkal az állat, így erre is választ akartak találni.

CT-vizsgálatokkal megállapították, hogy a dinoszauruszok csigolyái a mai madarakéhoz hasonló felépítésűek voltak, ami azt jelenti, hogy a Mamenchisaurus gerince kisebb sűrűségű volt, ezáltal pedig nem is jelentett komolyabb megterhelést az óriási lény számára, hogy megtartsa hosszú nyakát.