Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,39 Ft
Bitcoin
16,994 $

Megszólalt a legutóbbi rasszista rendőri támadás áldozata

Kenosha, 2020. augusztus 27. Halálos lövést kapott tüntetőre emlékeznek társai a helyszínen, Kenoshában 2020. augusztus 26-án. Az előző nap lőtte le egy 17 éves fiatal a tüntetőt, aki társaival amiatt tiltakozott, hogy 23-án rendőrök többször hátba lőtték Jacob Blake afroamerikai férfit a wisconsini városban. Kenoshában azóta minden este utcára vonulnak a tiltakozók. MTI/AP/Morry Gash
not image

Nagy Noel

2020. szeptember 8. - 23:30

A wisconsini Kenoshában történt etnikai alapú rendőri túlkapás legutóbbi áldozata, Jacob Blake először szólalt meg nyilvánosan azt követően, hogy hét alkalommal is hátba lőtték az ellene alkalmazott rendőri intézkedés során.

A wisconsini Kenoshában történt etnikai alapú rendőri túlkapás legutóbbi áldozata, Jacob Blake először szólalt meg nyilvánosan azt követően, hogy hét alkalommal is hátba lőtték az ellene alkalmazott rendőri intézkedés során.

Soron kívül Rákay Philip: „néhányunkat, a Hír TV alapítóit folyamatosan lehallgatták”

Blake esete mondhatni olaj volt a tűzre, főként az elmúlt hónapok eseményei fényében az Egyesült Államokban. A Geroge Floyd halála kapcsán kialakult Black Lives Matter tüntetéssorozat új erőre kapott, ám ezen esetben halálos ellenerő is találkozott vele, ugyanis egy radikális két tüntetőt lőtt le Kenoshában.

A kenoshai események afroamerikai áldozata, Jacob Blake túlélte a túlkapást, ám deréktól lefele lebénult. Az ellene elkövetett brutalitás apropóján továbbra is zajlanak a demonstrációk, Blake pedig először üzent a támadás óta, a kórházi ágyáról, egy Twitter-videó útján, amelyet ügyvédje osztott meg.

„Csavarok vannak a hátamban, csavarok vannak abban a roh*** hasamban. Fáj a levegővétel, fáj az alvás, fáj a mozgás és fáj az evés is” – üzente Blake a drámai videóban. Az esete kapcsán kialakult tüntetések egyébként időben egybeestek más demonstrációkkal is, ahol elsősorban a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi katasztrófa miatti elégedetlenség végett tüntettek.

Jacob Blake esete pedig többek között Louisville-ben, Oregonban és számos más helyen erőt adtak a Black Lives Matter tüntetéseknek, utóbbi esetben már zsinórban századik napja demonstrálnak. A tüntetők köveket dobáltak a rendőrök felé, akik cserébe könnygázzal védekeztek és több tucat embert le kellett tartóztatniuk.

EKÖZBEN OROSZORSZÁG TAGADJA, BÁRMI KÖZE LENNE ALEKSZEJ NAVALNIJ MEGMÉRGEZÉSÉHEZ