Megszólalt a lány, aki tévedésből hat dózis Pfizer-vakcinát kapott, így érzi most magát

Előkészített fecskendők a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag első adagjának beadásához a budapesti Szent Imre kórházban kialakított oltóponton 2021. április 3-án. MTI/Mónus Márton
not image

Nagy Noel

2021.május.11 - 11:30

Az egész világsajtót bejárta a hír, miszerint egy szerencsétlenül járt fiatal olasz lány egy dózis Pfizer-BioNTech vakcina helyett egy egész ampullányi, összesen hat dózisnyi oltóanyagot kapott.

Mi is beszámoltunk erről a szerencsétlen esetről, melynek főszereplője, Virginia most a Corriere della Sera nevű olasz lap megkeresésére nyilatkozott állapotáról. A 23 éves, pszichológusként végző lány rögtön mindenkit megnyugtatott, a körülményekhez képest jól van:

„Fejfájással és erős fáradtsággal küzdök, illetve eléggé megijedtem, de élek” – jegyezte meg humorosan.

Virginia elmondása szerint az eset vasárnap délelőtt 10 órakor történt a massa-i Noa kórházban, ahova a vakcina felvétele miatt ment. Ő is átesett a szokásos beszélgetéseken, vagyis el kellett mondani a korábbi betegségeket, allergiákat, amelyeket mind feljegyeztek, ezt követően érkezett a nővér a fecskendővel.

Mint mesélte, először egyáltalán nem vette észre, hogy bármi rendellenesség lenne a helyzettel, mivel oda sem nézett az injekcióra a tűiszonyára tekintettel. Azt követően azonban, hogy a dózist – vagy inkább dózisokat – megkapta, tudta, hogy valami nem ment megfelelően:

„Egyből megértettem, hogy valami rossz dolog történt. A nővér nagyon aggódni kezdett, nagyon megijedt, az orvossal beszélt. Folyamatosan kérdezgettek, hogy jól vagyok-e. Elmagyarázták a helyzetet, és közölték, hogy 24 óra erejéig, megfigyelésre a kórházban tartanak”

Virginia elmondása szerint amikor ez megtörtént, azt hitte, hogy „álmodik” – nem éppen pozitív értelemben. Mint mondta, rendkívül megijedt, de értékelte, hogy az orvos és az ápoló azonnal elmondták az igazságot és nem próbálták titkolni a helyzetet.

A fiatal lány rögtön elfehéredett, de súlyos reakciót nem váltott ki a szervezetéből az abnormálisan magas mennyiségű vakcina. Hozzátette: ugyan egyetlen ágyas kórházi szobába szállították, biztosítottak számára egy pszichológust, ami nagyon sokat segített.

„Megkezdődött a megfigyelés, adtak nekem gyógyszereket, aztán megjelentek az első reakciók. Szerencsére semmi komoly: fejfájás, fáradtság, hidegrázás. Azóta nagyon fáradt vagyok, illetve nagyon erős fájdalmat érzek az injekció helyén, az egész karom fáj és nem meglepő módon, aggódom”

Kérdéses, hogy ez a koronavírussal szembeni védettségére milyen hatással lesz, ám az orvosok meglepő dolgot közöltek vele: ekkora mennyiségű dózistól nagyobb a valószínűsége annak, hogy egyáltalán nem indul be az antitest-termelés, mert egyszerűen működésképtelenné teszi a hatást a túl magas dózis.

Virginia kiemelte, hogy nem tervez semmilyen büntetőeljárást indítani az orvos, az ápoló vagy a kórház ellen, csak abban az esetben, ha valami nagyon súlyos következménye lesz az esetnek. Mint mondta, ettől függetlenül nem változott meg a véleménye, továbbra is oltáspárti, és amennyiben be kell oltani magát újra, meg fogja tenni.