Clouds
21 Budapest
Dollár
342,57 Ft
Euró
368,79 Ft
Font
430,63 Ft
Bitcoin
25,712 $

Megszakadt a kapcsolat a japánok első startup-holdszondájával

MTI/EPA/FRANCK ROBICHON
Világűr

Bense Róbert

Szerkesztő

Egyelőre nem tudják, mi történt az űreszközzel.

A japán startup, az Ispace által készített Hakuto-R Mission 1 űrszonda a tervek szerint 2023. április 26-án kora reggel landolt volna a Holdon, ám az irányítóközpont pillanatokkal a leszállás előtt elvesztette a kapcsolatot a leszállóegységgel.

Soron kívül Még egy ideig nem hagyhatja el a kórházat Ferenc pápa

Az Ispace közölte, hogy jelenleg nem tudják megerősíteni, hogy a leszállóegység megfelelően landolt, mint ahogy azt sem, hogy megsemmisült, és az adatokon keresztül fogják kideríteni, mi is történt pontosan az eszközzel.

Semmi gond, jövőre újra próbálkoznak

Az egység december 11-én indult a SpaceX rakétájával a floridai Cape Canaveralról, az űreszköz végül kedden kezdte meg az ereszkedést a Hold körüli pályáról. Az Ispace csapata egészen a landolási kísérletig gyűjtötte az adatokat.

A Hakuto-R szonda több holdjárót is magával vitt; a Rashid rover volt az első, Dubaj által épített holdi űreszköz, amely a Mohammed bin Rashid Űrközpontban készült, a SORA–Q pedig egy Japán fejlesztésű, gömb alakú mini jármű volt – számolt be róla a CNN.

A japán Ispace a korábbi holdmissziókhoz képest más megközelítést alkalmazott, mivel nem egy ország zászlaja alatt, hanem egy profitorientált vállalkozásként próbált landolni a Holdon. Mindeddig csupán három ország hajtott végre ellenőrzött leszállást a Holdon – az Egyesült Államok, a volt Szovjetunió, és Kína.