Dollár
421,91 Ft
Euró
408,07 Ft
Font
457,99 Ft
Bitcoin
19,195 $

Alig két héttel a felújítás után megrongálták a kolozsvári Szent Mihály-templom üvegfestményét

Fotó: A Szent Mihály templom és Kolozsvár fõtere a Csík Zenekar és barátai koncertjén, a Kolozsvári Magyar Napokon 2013. augusztus 21-én. MTI Fotó: Biró István
not image

Takács Petra

2022. augusztus 28. - 16:43

A torony alatti egyik festett üvegablakot vasrúddal törték be az elkövetők, azt remélve, hogy az így keletkezett nyíláson az épületbe jutva értékeket tulajdoníthatnak el. 

Alig két héttel a kolozsvári Szent Mihály-templom felújítást követő ünnepi megáldása után, vasárnapra virradóra ismeretlenek megrongálták a templom egyik üvegfestményét – közölte a Romkat.ro portál. 

Soron kívül Fürjes Balázs: a futball hazatér, Magyarország újra csúcsra érhet (videó) 

A portálnak László Attila főesperes-plébános elmondta: a torony alatti egyik festett üvegablakot vasrúddal törték be az elkövetők, azt remélve, hogy az így keletkezett nyíláson az épületbe jutva értékeket tulajdoníthatnak el. 

A rongálás egy nappal az után történt, hogy ismeretlenek ellopták a plébániatemplom egyik perselyét. 

László Attila főesperes különösen szomorúnak nevezte, hogy amikor még meg sem történt a felújítási projekt elszámolása, és az utolsó kisebb munkálatok befejezésén dolgoznak a szakemberek, a rossz szándék máris megmutatkozott, és az erdélyi katolikus kincs ellen fordított embereket. 

Az EU, a magyar és a román állam támogatásával felújított plébániatemplomot augusztus 13-án áldották meg ünnepélyes keretek között. 

A gótikus templom építése a 14. század második felében kezdődött, és a 15. század első felében fejeződött be. A templom jelenlegi, neogótikus tornya 1837 és 1859 között épült.

(MTI)