Clouds
21 Budapest
Dollár
368,35 Ft
Euró
394,34 Ft
Font
441,48 Ft
Bitcoin
23,093 $

Megpróbáltak ellopni egy ukrajnai Banksy-festményt, letartóztatták a csoportot

Fotó: MTI/AP/Andrew Kravchenko
Kult
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az ukrán hatóságok őrizetben vettek egy csoportot, mely a gyanú szerint megpróbálta ellopni a neves graffitiművész, Banksy egyik freskóját, melyet az egyik orosz bombázás által megrongált épületre festett fel.

Andrej Nebitov, a kijevi rendőrség vezetője szombaton megosztotta, azt a falfestményt, mely egy gázálarcot viselő, porral oltó készüléket tartó nő látható, “a támadók kegyetlenül levágták” pénteken Hosztomel városában. Nebitov elárulta:

Soron kívül USGS: eddig legalább 100 utórengés volt Törökországban

“Egy csoport szétszedte a világhírű művész festményét, fadeszkák és polietilén segítségével próbálták elszállítani azt, de végül a rendőrség és a biztonsági erők leleplezték őket.”

A CNN jelentése szerint a rendőrség vezetője megosztotta, hogy a nyomozás részeként “művészeti szakértői vizsgálatot” végeznek a falfestményen, valamint, hogy a hatóságok rövidesen döntést hoznak annak kapcsán is, hogy milyen vádat emeljenek a feltételezett támadók ellen.

A kijevi területi katonai közigazgatás vezetője, Olekszij Kuleba eközben arról számolt be, hogy az alkotás szerencsére sértetlen, az elkövetőket pedig még a helyszínen őrizetbe vették. Ennek kapcsán kiemelte:

“Hangsúlyozni szeretném, hogy Banksy művei a kijevi régióban a rendőrség védelme alatt állnak. Végül is ezek a képek az ellenség elleni harcunk szimbólumai. Ezek a történetek az egész civilizált világ Ukrajnával való szolidaritásáról és támogatásáról szólnak. Tegyünk meg mindent, hogy megőrizzük az utcai művészet alkotásait, mint a jövőbeli győzelmünk szimbólumát.”