Megoldhatták a Stonehenge rejtélyét

Fotó: Twenty20
not image

Borbély Fanni

2022. június 23. - 20:14

Egy professzor szerint a Stonehenge valójában egy gigantikus naptár, melyet azzal a céllal terveztek, hogy az emberek nyomon követhessék a napos, hetek és hónapok múlását.

Timothy Darvill professzor arra a következtetésre jutott, hogy a Stonehenge valójában egy gigantikus naptár, melyet azzal a céllal állítottak fel, hogy az emberek nyomon követhessék a napok, hetek és hónapok alakulását. Az emlékművet a mai napig rejtély övezi, ám a professzor szerint nem csupán egy művészeti alkotás.

Darvill elemzése szerint ugyanis a Stonehenge egy kőnaptár, melynek elemeit külön-külön is megvizsgálta, s arra a következtetésre jutott, hogy a körben lévő kövek minden hét kezdetét jelzik, de még a négyévente esedékes szökőnapot is figyelembe vették a tervezésnél.

Az Independent azt írja, a téli és a nyári napfordulókat minden évben ugyanazok a kőpárok keretezték, az egyik kő pedig a téli napfordulót jelzi, mely a szakértő szerint arra utal, hogy akkor lehetett az új év. Habár számunkra furcsának tűnhet, hogy a kőnaptár 10 napos hetekkel és extra hónapokkal is számolt, annak idején megannyi kultúrában fogadták el ezt a naptárat.