Clouds
21 Budapest
Dollár
363,77 Ft
Euró
391,50 Ft
Font
439,84 Ft
Bitcoin
23,342 $

Meglepő jelenség: hó esett a világ legnagyobb sivatagában

TÉMÁK:
#Afrika #havazás
Fotó: Unsplash
Afrika
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

A jelenség elsőre talán meglepőnek tűnhet, de nem mondható kifejezetten ritkaságnak, mivel körülbelül egy évvel ezelőtt is hó esett a Szaharában.

Az Időkép szerint a Földközi-tenger fölött örvénylő ciklon hátoldalán az észak felől érkező hideg, sarkvidéki eredetű légtömegek egészen Afrikáig jutottak el, ahol a csapadékkal párosulva a hét elején havazni kezdett, méghozzá a sivatagos területeken is.

Soron kívül Hosszú távú gázvásárlási megállapodást köt a kormány Azerbajdzsánnal

Ennek köszönhetően szinte teljesen hófehérré vált a Szahara, ám az elkövetkező napokban észak, északkelet felől folyamatos lesz a hideg levegő utánpótlása, vagyis Algéria északi részén továbbra is előfordulhat havazás, hózápor.

A jelenség elsőre talán meglepőnek tűnhet, de nem mondható kifejezetten ritkaságnak, mivel körülbelül egy évvel ezelőtt is hó esett a világ legnagyobb sivatagában – derül ki a Portfolio beszámolójából.

Egy tanulmány szerint bár a Szaharában általában nagyon magas, 50 fok feletti hőmérsékletet mérnek, de a csupasz szárazföld és a felhőtlen égbolt miatt alacsony hőmérsékletet is regisztrálnak, különösen éjszaka.

A téli légmozgások hűvös, nedves levegőt vonzanak az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger felől az északi Szahara felé, amely azt eredményezi, hogy ebben az évszakban a Szahara peremén nagyobb csapadék is hullhat.