Megkísérelte megölni volt barátnőjét, 13 év börtönt kapott

Leendõ büntetés-végrehajtási felügyelõk a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága bemutatója elõtt a szervezet oktatási központjában 2017. február 16-án. A hamarosan megépülõ nyolc új börtönben szolgálatot teljesítõ 2500 fõs állomány felvétele ütemezetten zajlik, az elsõ 473 jelentkezõ kiképzését egy hónapja kezdte meg a büntetés-végrehajtás. MTI Fotó: Balogh Zoltán
not image

Takács Petra

2021.április.28 - 14:33

A Győri Ítélőtábla szóvivője közölte, hogy jogerősen tizenhárom év fegyházbüntetésre ítélték szerdán azt a 25 éves férfit, aki 2017-ben megpróbálta megölni korábbi barátnőjét.

Ferenczy Tamás közölte: a férfi és a sértett között szerelmi kapcsolat volt, mígnem a nő 2017 márciusában szakított a vádlottal, aki ebbe nem tudott belenyugodni. Naponta hívogatta telefonon, egy pszichiáter és az édesanyja nevében e-maileket küldött neki, hogy öngyilkos lesz, ha nem békül ki vele.

Később egy fiktív személy nevében olyan üzenetet küldött a nő mobiltelefonjára, amelyben megölésével fenyegette meg. Az üzenetek rendszeressé váltak, ezért a nő feljelentette a férfit. A bíróság elrendelte a férfi távoltartását.

Ezek után a vádlott a sértett fotóit szexuális szolgáltatásokat kínáló e-mailben elküldte a nő számos ismerősének; több olyan oldalon is regisztrált a nevében – megadva a telefonszámát is -, ahol alkalmi partnert keresnek, valamint a nő adataival és fotójával szexuális szolgáltatást hirdető szórólapokat készített, és ezeket sok nyilvános helyen kitette.

A vádlott 2017 decemberében meg is támadta a sértettet, késsel többször nyakon szúrta, megsebezte az arcát. A nő elmenekült, a férfit egy rendőr rövid időn belül elfogta – írja az MTI.

A vádlott még a büntetés-végrehajtási intézetből is – egy engedély nélkül megszerzett mobiltelefonról – üzenteket küldött a sértettnek és hívogatta őt, majd névtelen levelet küldött a Szombathelyi Járásbíróságra, amelyben azt állította, hogy a sértett a lakásán és a munkahelyén kábítószert tart és értékesít.

A rendőrség az ügy kivizsgálása után megszüntette ezt az eljárást. Mindezek mellett a vádlott a bv-intézetből küldött levelében hamis tanúzásra kérte a testvérét.
Ferenczy Tamás elmondta: a táblabíróság döntésével helybenhagyta a Szombathelyi Törvényszék elsőfokú ítéletét, amely előre kitervelt emberölés kísérlete, hamis vád és hamis tanúzásra felhívás bűntettében és zaklatás vétségében találta bűnösnek a vádlottat, és a 13 év fegyházbüntetés kiszabása mellett öt évre ki is tiltotta Vas megyéből. A férfi legkorábban büntetése kétharmad részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra.