Megkezdődött a kiképzés, hamarosan Panzerhaubitze 2000-eseket kapnak az ukránok

Fotó: Pixabay
not image

Koós Alexandra

2022. május 13. - 20:45

A kezelőszemélyzet kiképzését követően Németország és Hollandia közösen fogja Ukrajnának adományozni a fegyvereket, amellyel az ország orosz agresszió elleni harcát támogatják.

Németország NATO-képviselete egyik Twitter bejegyzésében kifejtette, miszerint elkezdődött az ukrán fegyveres erők kiképzése, ennek során arra készítik fel a kezelőszemélyzetet, hogyan kell használni a Panzerhaubitze 2000-es önjáró tarackokat.

Hozzátették, 12 darab ilyen típusú fegyvert kapnak majd az ukránok, ezeket pedig Németország és Hollandia közösen fogja Ukrajnának adományozni, amellyel az ország orosz agresszió elleni harcát támogatják.

Továbbá megerősítették azt is, miszerint számos sebesült ukrán katonát szállítottak át Németországba annak érdekében, hogy egészségügyi ellátásban részesíthessék őket.

A Panzerhaubitze 2000-es az egyik legmodernebb tüzérségi eszköz a világon, amely lövedéktípustól függően akár 40-67 kilométeres lőtávot is képes elérni, nagy pontosság mellett, a járműben tartózkodó kezelőszemélyzetet pedig jelentős páncélzat védi.

A Portfolio cikkéből kiderül, miszerint Magyarország épp most szerzi be saját PzH 2000-eseit, a teljes, 24-es rendelésszám első darabjait pedig várhatóan még ebben az évben elkezdik leszállítani a Magyar Honvédség számára.