Megkezdődött a George Floyd-ügy tárgyalása Minneapolisban

not image

Kornis Vivien

2021. március 9. - 15:47

Az Egyesült Államok történelmének egyik legjelentősebb tárgyalása kezdődik meg hétfőn: a George Floyd megölésével vádolt egykori rendőrtisztnek kell bíróság elé állnia.

Minneapolisban, a szinte hozzánőtt St. Paulban és Amerika-szerte számos városban törtek ki emberi jog tüntetések tavaly májusban, több millióan radikális változást követelve, miután felbukkant a neten a videó, amin az látható, hogy egy rendőrtiszt csaknem 9 percen keresztül térdel George Floyd nyakán, aki az életéért könyörög.

Derek Chauvint, az azóta kirúgott rendőrtisztet hirtelen felindulásból elkövetett szándékos emberöléssel és gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják, tárgyalását hétfőn kezdődték meg a minneapolisi bíróság előtt. Az ügyben Chauvinon kívül három, szintén elbocsátott rendőrnek kell felelnie bűnsegédségért augusztusban – írja a The Guardian

Az elmúlt 20 évben több mint 200 ember vesztette életét úgy Minnesotában, hogy ahhoz a rendőrségnek valamilyen módon köze volt a Minneapolis Star Tribune által létrehozott adatbázis szerint. Míg a Minnesotában élőknek csak 7%-a fekete, az adatbázisban szereplő emberek 26%-a tartozik az afroamerikai közösséghez.

A 200 minnesotai halálában közrejátszó rendőr közül egyetlen egyet ítéltek el emberölésért – Mohamed Noort, aki 2017-ben lőtte le az ausztrál származású Justine Damondot, miután egy támadás szemtanújaként telefonon értesítette a hatóságokat. 

Azt gondolom, hogy az emberek és a rendőrök arra számítanak, bármit megtehetnek, úgysem lesz következménye és nem fogják őket felelősségre vonni, ha valamilyen hatalommal vagy megfelelő pozícióval bírnak a társadalomban

– mondta el Zarieah Graves aktivista.

Emberi jogi és antirasszista aktivisták, csak úgy, mint a város fekete közösségei fel vannak rá készülve, hogy a tárgyalások nem szolgáltatnak majd igazságot, vagy nem megfelelő mértékben. Ennek ellenére továbbra is kitartanak a követeléseik mellett és remélik, hogy Floyd ügyében megfelelő ítéletet hoz a bíróság, illetve országszerte tovább sürgetik a rendőrségi reformokat, hiszen a túlkapások, melyek igen gyakran halállal végződnek, nemcsak Minneapolisban, hanem Egyesült Államok-szerte előfordulnak. 

Minneapolis városi tanácsa a májusi események után kimondta, hogy megkezdik a helyi rendőrség megszüntetését, hiszen olyannyira rossz a helyzet, hogy képtelenség megreformálni a hatóságot. Ehelyett mégis különböző intézkedéseket vezettek be, többek között a rendőrség költségvetéséből 7.7 millió dollárt elvontak és bűnmegelőzésre fordították, illetve létrehoztak egy mentális egészségügyi szolgálatot, akik a sérült vagy nem beszámítható személyek segítségére sietnek. Erre azért van szükség, hogy elkerüljék a gyakran halálos kimenetelű erőszakos fellépéseket a rendőrség részéről, amikor valamilyen mentális rendellenességgel vagy lelki egészségi problémával küzdő személyhez riasztják őket, hiszen erre számos esetben volt már példa.