Megkezdődik az emberi kísérleti szakasza egy potenciális antitest-alapú COVID-19 gyógymódnak

not image

Nagy Noel

2020. június 3. - 18:44

Hétfőn jelentette be az Eli Lilly and Co nevű gyógyszergyártó cég, hogy megkezdik az emberi kísérleti szakaszát egy antitesteken alapuló új koronavírus elleni gyógymódnak, ami ha sikerrel jár, akár ősztől szélesebb körben is elérhető lesz.

Hétfőn jelentette be az Eli Lilly and Co nevű gyógyszergyártó cég, hogy megkezdik az emberi kísérleti szakaszát egy antitesteken alapuló új koronavírus elleni gyógymódnak, ami ha sikerrel jár, ősztől akár már szélesebb körben is elérhető lehet.

Zajlik a versenyfutás a SARS-CoV-2 vírus elleni gyógymód megtalálása iránt, melyet tökéletesen szemléltet, hogy már több mint 100 különböző kutatócsapat kísérletezik védőoltásokkal, még többen pedig úgynevezett antivirális és egyéb gyógymódokkal. Az Eli Lilly azon kevesek közé tartozik, akik valamennyi lehetséges “harci eszközt” felkutatnak, ami a koronavírus legyőzéséhez szóba jöhet.

Az Eli Lilly az AbCellera Biologics nevű céggel közösen fejlesztette ki a LY-CoV555 névre keresztelt gyógymódot, amelyet most tesztelés alá vonnak. A gyógyszergyártó szerint első körben a biztonságosságot és a megfelelő adagokat tapasztalják ki a koronavírus következtében kórházba került betegeken a gyógymód tanulmányozás során, melynek eredményeit várhatóan június végén hozhatják nyilvánosságra.

A potenciális gyógyszerhez egy amerikai, már felépült koronavírus-beteg vérmintáját használták fel, melyből elszigetelték a COVID-19 legyőzéséhez fejlesztett antitesteket, amik közvetlenül a vírus tüskefehérjéit támadják meg és semlegesítik a szervezetben. Ha a gyógymód sikerrel jár, akkor a következő fázisba léphetnek, amikor már nem csak kórházba került fertőzötteken tesztelhetik a gyógyszert.

Fontos lenne, ha az antitest alapú terápiák terén áttörést tudnának elérni a tudósok, mivel segítségükkel a vírusnak legkitettebb demográfiák körében is kellő védelmet lehetne nyújtani, mint például az idősek és a krónikus betegek körében. Az Eli Lilly elmondása szerint több különböző variációt is kipróbálnak, a cél pedig, hogy megtalálják a leghatékonyabbat.

Kapcsólódó:

https://liner.hu/negy-tenyezo-ami-donto-szerepet-jatszhat-a-koronavirus-altal-befolyasolt-influenza-szezon-sulyossagaban/