Megjött a vihar, egész országra szóló riasztást adtak ki

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.május.17 - 11:09

Elővehetjük az esernyőinket, ugyanis országszerte jelentős mennyiségű csapadék várható a hétfői nap folyamán.

Szürkén indul május harmadik hete, hiszen ismét hidegfront érte el hazánkat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint délen intenzív záporok és zivatarok alakulhatnak ki, viszont a legtöbb eső északon hullhat le.

Erős, néhol viharos lesz a nyugatira-északnyugatira forduló szél. Napközben 13-21 fok lesz, az éjszakai minimum-hőmérséklet 10 fok környékén várható.

Kedden valamelyest enyhülhet az idő, azonban még így is előfordulhatnak szórványos záporok, zivatarok, északkeleten eső. Erős, viharos lesz az északnyugati szél, délután legfeljebb 17-22 fokra számíthatunk.

Az OMSZ az egész ország területére figyelmeztetést adott ki eső és zivatar miatt, kiemelten a Dunántúli-középhegységben, Pest és Nógrád megyékben érheti el a 30 millimétert a lehullott csapadék összege.

Délután az országban többfelé kell zivatarok kialakulására számítani, a Dél-Alföldön viharossá fokozódhat a szél.

A legintenzívebb gócokat rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék, kisméretű jégeső és viharos, 60-70 km/h-ás széllökés is kísérheti. Estére a zivataros csapadékgócok a keleti, északkeleti országrészre korlátozódhatnak.