Clouds
21 Budapest
Dollár
345,51 Ft
Euró
370,58 Ft
Font
430,18 Ft
Bitcoin
27,126 $

Év végéig meghosszabbítja a kifizetési stopot a kormány a költségvetési szerveknél

Fotó: Szavaznak a képviselők az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. október 24-én. Az első sorban Orbán Viktor miniszterelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. MTI/Kovács Attila
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Ez minden költségvetési szervre, a teljes államigazgatásra vonatkozik, illetve mindössze néhány kivétel van, például bérek, uniós programok, oktatási, egészségügyi és szociális finanszírozás.

Az értesülések szerint a kormány 2 hónappal, az év végéig meghosszabbítja a kifizetési stopot a költségvetési szerveknél, így továbbra is csak pénzügyminisztériumi engedéllyel lehet a béreken kívül bármi mást kifizetni.

Soron kívül Óriási pénzt lehetett nyerni az Ötöslottón, itt vannak a nyerőszámok

A Telex szeptember végén írta meg, hogy a 2257/2022-es kormányhatározat értelmében a kormány kifizetési stopot rendel el október 31-ig a felügyelete alá tartozó szerveknél, és ez alól csak néhány kivétel van, például bérek, uniós programok, oktatási, egészségügyi és szociális finanszírozás.

A Pénzügyminisztérium akkori közleménye alapján ez nem általános kifizetési stopot jelent, tehát nem arról van szó, hogy a felsorolt kivételeken túl semmit nem lehet kifizetni, hanem arról, hogy “a fegyelmezett, takarékos gazdálkodás” jegyében a költségvetési szerveknél minden további kifizetés a Pénzügyminisztérium engedélyéhez kötött.

Később Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy kormányinfón közölte, hogy általános tiltás nincs, majd megerősítette, hogy az előzetes pénzügyminisztériumi engedélyt valóban előírták, bár elmondása szerint máskor is volt már úgy, hogy a kifizetéseket a Pénzügyminisztérium hagyta jóvá.

A hvg.hu a Pénzügyminisztériumot és a Kormányzati Tájékoztatási Központot is megkereste a meghosszabbítás ügyében, hogy meg tudják-e erősíteni ezt az információt, eddig azonban nem érkezett visszajelzés, mindössze egy ígéret a pénzügyi tárcától, hogy a későbbiekben választ adnak.

FRISSÍTÉS: A Pénzügyminisztérium hivatalos tájékoztatása szerint a hír nem igaz, a takarékossági intézkedés október végéig van hatályban, a kormány nem tervezi meghosszabbítani.