Meghökkentő módszerrel „védekezik” Észak-Korea a koronavírus ellen

Phenjan, 2015. július 7. A Rodong Sinmun címû észak-koreai pártlap által 2015. július 7-én közreadott dátummegjelölés nélküli képen Kim Dzsong Un elsõ számú észak-koreai vezetõrõl, a Koreai Munkapárt elsõ titkára (k) látogatást tesz a phenjani növényi kutató intézetben, ahol többek között számítógép által vezérelt hidroponikus termesztés folyik, valamint az intézet otthont ad számos, ultra-modernnek nevezett biomérnöki kutatási létesítménynek. (MTI/EPA/Rodong Sinmun)
not image

Nagy Noel

2020. szeptember 12. - 06:38

Észak-Koreában hivatalosan még nem regisztráltak koronavírus-fertőzöttet, holott vélhetően a zárkózott országban is megjelent, elég csak arra gondolni, hogy a járvány kitörési helyének számító Kína a legnagyobb kereskedelmi partnerük.

Észak-Koreában hivatalosan még nem regisztráltak koronavírus-fertőzöttet, holott vélhetően a zárkózott országban is megjelent, elég csak arra gondolni, hogy a járvány kitörési helyének számító Kína a legnagyobb kereskedelmi partnerük.

Januárban azonban, amikor egyértelművé vált, hogy járvány van kibontakozóban Kínában, Phenjan döntött, és azonnal lezárták a határokat kereskedelmi partnerükkel. Az észak-koreai hatóságok azonban itt nem álltak meg: kiadták a határvédelemnek a parancsot, hogy bárkit lelőhetnek, aki megpróbál átkelni a határon.

Robert Abrams, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központ (CSIS) online előadásán számolt be arról, hogy Phenjan ezen felül egy két kilométeres ütközőzónát is létrehozott a kínai határnál, szintén a koronavírus behurcolásának elkerülése érdekében – számolt be róla a Sputnik News.

Abrams ugyanakkor hozzátette, ez az egész határlezárás végtelenül negatív hatással van a kommunista ország gazdaságára, mivel bezuhantak a kínai importok, amelyek lényegében mozgásban tartották az ország gazdaságát. Csak rontja az egyébként a pletykák szerint kilátástalan helyzetet, amelyet eredetileg az ország atomprogramja miatti szankciók idéztek elő.

Abrams úgy véli, az észak-koreai rezsim jelenleg most egyensúlyozni kényszerül, egyrészt az újjáépülés pályájára kell állítani az országot, amellett, hogy megbirkóznak a koronavírus jelentette kockázattal. A hatóságok elmondása szerint ugyanakkor a járványkezelés sikeres, hiszen egy regisztrált fertőzött sincs az országban, júliusban is csak egy „gyanús” esetről tettek emítést.

AZ AMERIKAI ELNÖKJELÖLT KAMPÁNYÁT HACKERTÁMADÁS ÉRTE, MÉGHOZZÁ ISMERŐS OLDALRÓL