Clouds
21 Budapest
Dollár
358,30 Ft
Euró
389,00 Ft
Font
443,51 Ft
Bitcoin
23,187 $

Meggondolatlanul kiáltott ukrán propagandát a londoni orosz nagykövetség

Fotó: Unsplash
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

Az összevágott fotók célja az oroszok szerint a megtévesztés volt, azonban kiderült, hogy nem erről van szó.

November 21-én grúz facebook-profilokból osztották meg azokat a fotókollázsokat, melyeken két nő látható, az egyik katonai egyenruhában, a másik pedig vérrel borítva. Az egyik fotón a sérültnek látszó nő a földön fekszik, a másikon pedig – ugyanazokkal a sérülésekkel – mosolyogva a másik nő mellett.

Soron kívül Tavaly október óta duzzad az Ötöslottó főnyereménye: 2,35 milliárd forint vár!

A posztok ezzel arra akartak célozni, hogy az ukránok hogyan befolyásolják a nyugati médiát valótlan tartalmakkal. Végül a fotók és a bejegyzés az orosz oldalakon is terjedni kezdtek, és egészen a brit orosz nagykövetségig jutottak, amely Twitter oldalára ki is írta, hogy az „ukrán hamisítás és propaganda tökéletesen működik”.

A fotókról azonban kiderült, hogy nem a háború idején készültek és a legkevésbé sem propagandacélokat szolgálnak. A képeket ugyanis valójában 2016-ban tették közzé, és a TacCat ukrán szervezet elsősegélynyújtási képzésén készültek.

A fotókon egyébként Liudmyla Bileka látható, ezt ő maga is megerősítette a Mythdetectornak. Mint az az oldal tényfeltáró cikkéből kiderült, mind Bileka, mind a TacCat Facebook-profilja tele van olyan képekkel, amelyeken az oktatás során próbababákkal és sminkelt statisztákkal dolgoznak.

Hasonló, az ukrajnai civil áldozatok lejáratását szolgáló dezinformációkat a közelmúltban többször is terjesztettek grúz és orosz nyelvű közösségi hálózatokon és weboldalakon. A kérdés már csak az, hogy végül a hamis információ, vagy annak leleplezése jut-e el több emberhez?