Dollár
392,52 Ft
Euró
401,32 Ft
Font
474,79 Ft
Bitcoin
23,115 $

Meggátolják a gazdag országok a szegényebb államok covid-vakcinához való hozzáférését

Székesfehérvár, 2021. március 20. Beoltanak egy nőt az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina (hivatalos nevén Gam-COVID-Vac) első adagjával a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban 2021. március 20-án. MTI/Vasvári Tamás
not image

Kulcsár Péter

2021. március 22. - 08:15

Hiába az Egészségügyi Világszervezet igyekezete, egyre több fejlődő országban jelent problémát a létfontosságú védőoltások beszerzése, mivel a gazdagabb államok folyamatosan felvásárolják az oltóanyagokat.

A fejlődő országok a WHO segítségét kérték az ügy megoldása érdekében, ám konszenzusra egyelőre nem jutottak, így az EU, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság folytathatja a felvásárlást.

Soron kívül A Mol átvállalta a költségeket, ismét jöhet a kőolaj a Barátság vezetéken keresztül

A brit kormány szóvivője szerint a pandémián nemzetközi szinten kell enyhíteni, legyen szó éppen az oltásokról vagy a gyógyszerekről, arról azonban nem beszélt, konkrétan milyen terveik vannak – olvasható a BBC tudósításában.

A vakcinák igazságos elosztásának nem politikai kérdésnek, hanem alapvető emberi jognak kellene lennie, ez viszont a mai, pénzügyi orientáltságú kapitalizmusban sajnos nem valósulhat meg, amire tökéletes példa, hogy míg a fejlett nyugaton hamarosan átolthatják a teljes társadalmat, addig Afrikában és a déli féltekén lévő országokban tarthatatlan a járványhelyzet.

Szakértők úgy gondolják, egy új rendszert kellene kidolgozni, amivel elősegíthetnék a szegényebb sorsú országok immunizációját, ehhez azonban nemzetközi összefogás szükséges, máskülönben értelmetlen nekivágni a projektnek.

Ha a WHO nem lép közbe, és nem szabályozza és korlátozza államonként a felvásárolható vakcinák mennyiségét, azzal elérheti, hogy egyszerűen nem fog megfelelő oltóanyag jutni a valóban rászoruló államok számára.

Korábban Joe Biden amerikai elnöknek intéztek egy nyílt levelet a gyógyszerészeti szövetségek, melyben azt kérték az államfőtől, hagyjon fel a mértéktelen vásárlással, illetve különítsen el a megvett fiolákból a fejlődő országoknak is, hiszen ha nem így tesz, azzal felgyorsíthatja a koronavírus-mutációk mértéktelen burjánzását.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.