Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
43,960 $

Meggátolják a gazdag országok a szegényebb államok covid-vakcinához való hozzáférését

Hiába az Egészségügyi Világszervezet igyekezete, egyre több fejlődő országban jelent problémát a létfontosságú védőoltások beszerzése, mivel a gazdagabb államok folyamatosan felvásárolják az oltóanyagokat.

Székesfehérvár, 2021. március 20. Beoltanak egy nőt az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina (hivatalos nevén Gam-COVID-Vac) első adagjával a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban 2021. március 20-án. MTI/Vasvári Tamás
Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A fejlődő országok a WHO segítségét kérték az ügy megoldása érdekében, ám konszenzusra egyelőre nem jutottak, így az EU, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság folytathatja a felvásárlást.

A brit kormány szóvivője szerint a pandémián nemzetközi szinten kell enyhíteni, legyen szó éppen az oltásokról vagy a gyógyszerekről, arról azonban nem beszélt, konkrétan milyen terveik vannak – olvasható a BBC tudósításában. Soron kívül Vasárnaptól mindkét irányban megáll a Szabadkikötőnél a csepeli HÉV

A vakcinák igazságos elosztásának nem politikai kérdésnek, hanem alapvető emberi jognak kellene lennie, ez viszont a mai, pénzügyi orientáltságú kapitalizmusban sajnos nem valósulhat meg, amire tökéletes példa, hogy míg a fejlett nyugaton hamarosan átolthatják a teljes társadalmat, addig Afrikában és a déli féltekén lévő országokban tarthatatlan a járványhelyzet.

Szakértők úgy gondolják, egy új rendszert kellene kidolgozni, amivel elősegíthetnék a szegényebb sorsú országok immunizációját, ehhez azonban nemzetközi összefogás szükséges, máskülönben értelmetlen nekivágni a projektnek.

Ha a WHO nem lép közbe, és nem szabályozza és korlátozza államonként a felvásárolható vakcinák mennyiségét, azzal elérheti, hogy egyszerűen nem fog megfelelő oltóanyag jutni a valóban rászoruló államok számára.

Korábban Joe Biden amerikai elnöknek intéztek egy nyílt levelet a gyógyszerészeti szövetségek, melyben azt kérték az államfőtől, hagyjon fel a mértéktelen vásárlással, illetve különítsen el a megvett fiolákból a fejlődő országoknak is, hiszen ha nem így tesz, azzal felgyorsíthatja a koronavírus-mutációk mértéktelen burjánzását.