Hiába megfizethetetlenek, rengetegen ragaszkodnak a saját lakásokhoz

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. november 25. - 19:39

A Duna House elemzési vezetője szerint történelmi és pszichológiai okai vannak, hogy miért akarnak sokan saját lakásban, nem pedig albérletben élni.

A Duna House és az Eurostat legfrissebb elemzéséből kiderült, a magyarok 90 százaléka saját ingatlanban él. Az ATV Start című műsorában Benedikt Károly elmondta, nagyon nehéz megmondani, hogy milyen magaslatokba fognak eljutni a lakásárak, de a következő időszakban továbbra is az ingatlanárak emelkedésére számítanak az ingatlanpiacon, így ez is szerepet játszhat a megnövekedett lakásvásárlásban.

Lassuló tendenciáról lehetett beszélni 2019-ig, egyre többen éltek bérlakásban, azonban 2019-től újra emelkedni kezdtek a számok, ezt az állami támogatás is gerjesztette, kedvezőek voltak a hitelfeltételek is, így több fiatal jutott saját ingatlanhoz – tette hozzá a szakember.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

A társadalmi mobilitást hátráltatja, ha például van valakinek egy röghöz kötött, 20 éves ingatlanja mondjuk a fővárosban, így nehezebben mozdulnak el egy jó munkalehetőség miatt, azonban pozitívuma is van ennek a vásárlási tendenciának, mondjuk hogy jelentősen nőtt a magyarok vagyona az elmúlt években – mondta Benedikt.

Az elemző kiemelte, sok befektető gondolhatja jelen esetben azt, hogy hatalmas lehetőség az ingatlanvásárlás, ez is egy felhajtóerő lehet az árak esetében, bár a szakértő szerint jellemzően nagyvárosokban van precedens a befektetési jellegű ingatlanvásárlásra, amely 20-30 százalékát teszi ki az ingatlanpiacnak. Habár a hozam már nem annyira kedvező, az elmúlt 20 évben megnégyszereződtek az árak, a bérleti díjak is nőttek, így még mindig jó befektetés lakást venni.

Kissé történelmi és pszichológiai okai vannak, hogy miért is akarnak ilyen sokan saját lakásban élni. A rendszerváltás után nagyon kedvező áron lehetett megvásárolni a bérlakásokat, ez beleépült az emberek gondolkodásába, nagy vagyont akarnak birtokolni, a saját ingatlan pedig tökéletes erre a célra – zárta gondolatait a szakértő.