Dollár
425,57 Ft
Euró
422,46 Ft
Font
484,70 Ft
Bitcoin
20,121 $

Biden már döntött, megemeli az orosz áruk vámterheit az USA

Twenty20

Bense Róbert

2022. június 28. - 19:34

Az Egyesült Államok elnöke aláírta a Fehér Ház által is ismertetett dokumentumot.

A nyilatkozat szerint Joe Biden döntése azon orosz termékek vámterheit emeli meg, amelyek importját korábban még nem tiltották be. Az elnök a dokumentumban kiemelte, hogy a lépésre az USA külpolitikai érdekei miatt volt szükség.

Soron kívül Varga Mihály: 300 milliárd forintot kaphat Magyarország az EU-tól energiabiztonságra 

Hogy a 35%-osra emelt vám pontosan milyen termékeket érint, arról még nem esett szó, de mintegy 570 árucikkről van szó, melyek után 2,3 milliárd dollárnyi vámot kötelesek fizetni – számolt be róla a Világgazdaság.

A korábban érvényben lévő, úgynevezett „normális kereskedelmi kapcsolatokat” már április 8-án felfüggesztette az Egyesült Államok Oroszországgal és Fehéroroszországgal szemben, ami további lépéseket tett lehetővé az USA szempontjából.

A felfüggesztés ugyanis egyben azt is jelentette, hogy a két országot a „legnagyobb kedvezményes elbánástól” is megfosztották, ezzel lehetővé téve, hogy magasabb vámokat szabhassanak ki, mint a Kereskedelmi Világszervezet többi tagjának esetében.

Bidennek ugyanakkor lehetősége van helyreállítani ezeket a kapcsolatokat, amennyiben azonban ez nem történik meg, úgy a mostani rendelkezés akár 2024. január 1-ig is érvényben maradhat.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.