Dollár
395,23 Ft
Euró
417,94 Ft
Font
484,65 Ft
Bitcoin
17,214 $

Közel megduplázódott a halálos kamionbalesetek száma Németországban

Fotó: Pixabay
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

Az összesített baleseti statisztikákat nézve 10%-kal kevesebben haltak meg a német utakon, ám a tragikus kamionbalesetek száma mégis jelentősen nőtt az elmúlt évben.

Tavaly 46%-kal többen vesztették életüket kamionbalesetben, mint 2020-ban. 2021-ben csak a forgalmi dugókban történt tragédiákban 70 hivatásos sofőr hunyt el, míg az azt megelőző évben jóval kevesebben, 48-an – tájékoztatott a trans.info

Soron kívül Közel a megállapodás, 15%-kal emelkedhet a minimálbér jövőre

„A balesetek többnyire csúcsidőben történnek, a tranzitútvonalakon megnövekedett forgalomban, általában egy építkezés előtti torlódás végén” – mondta el Dieter Schäfer, a mannheimi közlekedési rendőrkapitányság egykori vezetője.

A torlódások mellett azonban számos okra vezethetők vissza a kamionbalesetek számának növekedése, ezek közé tartozik a beépített vészrendszerek nem megfelelő használata is, ami a képzés hiányosságaira világít rá.

„Sok sofőrnek a mára már elterjedt komplex vészfékrendszerének technológiájának kezelését nem tanították meg” – emelte ki Schäfer

Jelentős probléma továbbá, hogy túlterhelik a munkavállalókat, egy korábbi felmérés szerint minden negyedik sofőr aludt már el a teherautó volánjánál. A nem megfelelő, zajos parkolóhelyek pedig még tovább rontják a pihenés minőségét.