A tudósok figyelmeztetnek: megduplázódott az 50 fok fölötti napok száma

Fotó: Unsplash, Marcus Spiske
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. szeptember 15. - 21:42

Az elmúlt harminc évben megduplázódott az 50 celsius-fok fölötti napok száma, ezért a tudósok figyelmeztetnek, hogy ez hatalmas károkat okozhat az emberek és a környezet számára is.

Az átlaghőmérséklet a nyolcvanas évek óta folyamatosan emelkedik, 1980 és 2009 között átlagosan évi 14 nap volt 50 fok fölötti a hőmérséklet, míg 2010 és 2019 között 26 ilyen nap volt. 

„A növekedés 100 százalékos a fosszilis tüzelőanyagok égetésének tudható be“

– jelentette ki dr. Friederike Otto, az Oxfordi Egyetem Környezeti Változások Intézetének igazgatóhelyettese. 

Bár az 50 fok fölötti hőmérséklet leggyakrabban a Közel-Keleten és a Perzsa-öböl környékén fordul elő, idén melegrekord dőlt Olaszországban (48,8 fok) és Kanadában (49,6 fok) is – írja az index.hr. 

„A folyamatos károsanyag-kibocsájtás és a cselekvés hiánya miatt ezek a szélsőséges hőmérsékleti értékek egyre súlyosabbá és gyakoribbá válnak, és később a reagálás is nagyobb kihívást jelent majd, ezért gyorsan kell cselekednünk, ez a legjobb mindenki számára“

– mondta dr. Sihan Li, az Oxfordi Egyetem klímakutatója. 

A folyamatos melegedéssel a szélsőséges hőmérséklet egyre gyakoribb lesz, a magas hő pusztító hatással lehet az emberi szervezetre, a természetre, ezért a tudósok azonnali cselekvésre szólították fel a világ vezetőit, akiktől azt várják, hogy az ENSZ novemberi glasgow-i csúcstalálkozójára dolgozzák ki a megoldást elősegítő lépéseket. 

2100-ra világszerte akár 1,2 milliárd ember is szembesülhet a hőstresszel, hogyha a globális felmelegedésnek nem szabunk határt – áll az amerikai Rutgers Egyetem tavalyi kutatásában, amely szerint ez a szám négyszerese annak, ahány ember ma érint a probléma. Emellett a változásokhoz is hozzá kell szoknunk, ugyanis a körülöttünk lévő táj is megváltozik, nagyobb eséllyel lesznek tüzek és aszályok.