Megdöbbentő megállapítás: nem félnek a vírustól az oltatlanok

Fotó: Flickr/Becker1999
not image

Kornis Vivien

2021. augusztus 2. - 09:07

Bár a szakértők és a rendelkezésre álló bizonyítékok szerint az oltalanok vannak leginkább kitéve a vírusnak, nem tartanak a járványtól.

Ismét emelkedik a koronavírus-fertőzöttek és a kórházi kezelésre szoruló betegek száma az Egyesült Államokban, és bár a rendelkezésre álló bizonyítékok szerint az oltóanyagok segítenek megelőzni tünetekkel járó Covid-19-et, az adatok azt sugallják, az oltatlanok tartanak a legkevésbé a vírustól. 

A CNN beszámolója szerint az Axios/Ipsos közvélemény-kutatásának legfrissebb, júliusi adatai szerint a felnőttek 37 százaléka nagyon vagy rendkívül aggódik a járvány miatt, ám ezt az aggodalmat nagyrészt a be nem oltottak okozzák. A be nem oltottak körében az aggodalom csupán 23 százalékos volt, holott a szakértők szerint ők vannak a leginkább kitéve a koronavírusnak. 

Ezzel együtt azonban nyilvánvaló, hogy a koronavírustól és a járványtól való félelem hiánya az oka annak, hogy a be nem oltottak elutasították a vakcinát, és ez arra is magyarázatot jelent, hogy miért olyan nehéz elérni az oltatlanok nagy részét a vírus veszélyességéről szóló üzenetekkel. 

A delta variánssal kapcsolatban egyébként hasonlóan alakultak az arányok a felmérés során, az beoltott felnőttek több mint fele aggódik miatta, de az oltatlanok csupán 25 százaléka érez ugyanígy.

Mégis úgy tűnik azonban, hogy az amerikai oltatlanok elkezdték meggondolni magukat a védőoltásokkal kapcsolatban, hiszen folyamatosan emelkedik az első beadott dózisok száma. 

Az újonnan beadott védőoltások száma egyébként ott ugrott a legnagyobbat az elmúlt hetekben, ahol a fertőzések száma is aggasztóan megnövekedett: Alaszka kivételével a 11 legtöbb újonnan azonosított esettel rendelkező államban adták be a legtöbb vakcinát. Ezek azok az államok, amelyek ezidáig a legalacsonyabb átoltottsági arányokkal rendelkeztek az USA-ban. 

Az Ipsos felmérése szerint azonban a maszkviselés és az egyéb elővigyázatosságok sem örvendenek nagy népszerűségnek az oltatlan amerikaiak körében, Csupán 44 százalékuk válaszolta, hogy mindig vagy néha maszkot viselt, ha elhagyja otthonát, 35 százalékuk pedig soha. A beoltott felnőttek 16 százaléka válaszolta egyébként, hogy soha nem viselt maszkot.