Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,577 $

Megállították a német határnál a fradistákat, Szijjártó Péter intézkedett

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Sport
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A vendégszurkolók kellemetlen helyzetbe kerültek, ugyanis megállították őket a német határnál.

Az Index beszámolója szerint a 18.45 órakor kezdődő Bayern Leverkusen–Ferencváros labdarúgó Európa-liga-nyolcaddöntőre különvonattal utazó vendégszurkolók kellemetlen helyzetbe kerültek, ugyanis az őket szállító járművet megállították a német határon, s két órán át ott kellett tartózkodniuk.

A ferencvárosi szurkolók többféle módon utaztak a kupamérkőzésre: repülővel, személyautóval, illetve szervezett keretek között különvonattal. A különvonat érkezését a kezdés előtt három órával tervezték, ám ez a stadionig való transzfer, valamint a beléptetés miatt alapvetően is szűkös időkeret volt.

Ráadásul most már az is kérdésessé vált, hogy odaérnek-e a kezdésre, ugyanis az Index szerkesztőségének küldött e-mailjükben aggodalmukat fejezték ki a kialakult helyzet miatt:

“Ismerősöm jelezte pár perccel ezelőtt, aki a Fradi szurkolói vonattal indult Leverkusenbe, hogy Csehországban, Krippenben másfél órája állnak, mert a német határvédelmi katonák ellenőrzést végeznek. A vonatról mindenkit leszállítottak (kocsinként), átvizsgálták őket, személyi iratokat kértek, majd a katonák kutyákkal felszálltak a vonatra, és a csomagjaikat kipakolva, szétdobálva mindent átellenőriztek. A szurkolók értetlenül állnak az ilyesfajta vizsgálat előtt. Feszült hangulatban vannak, mert jelenlegi számítás szerint nem érnek oda a meccs kezdetére, jelenlegi álláspontjuk szerint maximum a második félidőre.”

Úgy tudni, hogy a csapat vezetője már értesítette a diplomatákat a kialakult helyzetről, kérve, hogy gyorsítsák meg az ellenőrzést. A német határrendészetnek ugyanis azzal volt problémája, hogy a vonat egy órát késett. Noha a vonat azóta már továbbindult, a szurkolók feszült pillanatokat éltek meg, mivel a szerelvény nem mehetett keresztül Ausztrián, ezért Budapestről Szlovákián és Csehországon át vezet útja Németországba. Remélhetőleg azonban nem fogják lekésni a kezdést.

Szijjártó Péterhez is eljutott a hír, máris intézkedett

Eközben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be, hogy sikerült elérni, hogy a ferencvárosi szurkolók különvonata prioritást élvezzen Németországban, miután a helyi hatóságok minden előzetes jelzés nélkül megállították, majd hosszú ellenőrzésnek vetették alá őket, így nem érték volna el a Bayer Leverkusen-Ferencváros futballmérkőzést.

Szijjártó Péter az MTI jelentése szerint elmondta, hogy valamennyit sikerült gyorsítani a folyamaton, így a különvonat már úton van az úti cél felé, azonban a vasúttársaság közlése alapján, ha minden a normális menetrend szerint történne, akkor a drukkerek csak a mérkőzés kezdését követően érkeznének meg.

“A vasúttársaság jelenlegi várakozásai szerint valamikor 17 óra 48 perc és 18 óra között fog befutni a vonat a leverkuseni pályaudvarra, ami jó reményekkel kecsegtet arra, hogy a szurkolók oda tudnak érni a mérkőzésre. Ott helyben a konzuljaink a rendőrökkel és a német hatóságok képviselőivel készítik elő az érkezést, és közbenjárnak annak érdekében, hogy a megérkezés a stadionba időben történjen. Zajlik a versenyfutás az idővel. Reméljük, hogy ezt a versenyfutást most mi fogjuk nyerni.”