Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
371,00 Ft
Euró
395,05 Ft
Font
461,33 Ft
Bitcoin
64,875 $

Megállíthatatlannak tűnik az amerikai munkanélküliség növekedése

Újabb 1.9 millió amerikai fordult az államhoz munkanélküli segélyért, ezzel összesen tizenegyhét leforgása alatt közel 43 millió ember vesztette el a munkáját a koronavírus-járvány okozta gazdasági leállások következtében.

Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Újabb 1.9 millió amerikai fordult az államhoz munkanélküli segélyért, ezzel összesen tizenegyhét leforgása alatt közel 43 millió ember vesztette el a munkáját a koronavírus-járvány okozta gazdasági leállások következtében.

Egészen hihetetlen mértéket kezd ölteni az amerikai munkaerőpiac válsága, amely újabb közel kétmillió állampolgár állását követelte. Az Egyesült Államok Munkaügyi Hivatalának csütörtökön nyilvánosságra hozott adatai még annál is magasabbak voltak, mint amire a közgazdászok számítottak. Soron kívül Nem kizárt, hogy ismételten benzinárstop kerül bevezetésre

11 hét leforgása alatt már 42.6 millió munkanélküli segély iránti kérelmet adtak le, ami azt jelenti, hogy az amerikai munkaerő negyede vesztette el az állását a pandémia alatt. A 2008-as jelzálogválság másfél éve alatt sem folyamodott ennyi ember munkaügyi segítségért, mint az elmúlt tizenegy hét során.

Annyi bizakodása lehet az Egyesült Államok munkaerőpiacának, hogy folyamatosan csökkennek a heti számok, viszont még mindig nincs különösebb ok az örömre. Egy dologba helyezhetik sokan a reményüket, az pedig az, hogy az állami vesztegzárakat fokozatosan megkezdték feloldani, így a gazdasági élet valamelyest újra tud indulni az előttünk álló időkben.

Az egyszerű, kevésbé képzett amerikai munkásokon túl már a „fehérgalléros munkások”, vagyis a vezető beosztású dolgozók, több diplomával rendelkezők és menedzserek sem érezhetik magukat biztonságban, ugyanis a Bloomberg kalkulációi szerint körülbelül 6 millió fehérgalléros dolgozó veszítheti el a munkáját az elbocsátások második hullámában.

Ezen felül egyre több államból jelentették már, hogy a munkanélküli segélyért folyamodók magas száma miatt kezdenek egyre túlterheltebbé válni rendszereik, és már gyakoriak a csúszások az összegek átutalásában is. Egyre rosszabb a vásárlóerő is, az emberek érezhetően kevesebbet költenek a járvány hatására.

Holnapra várhatóak a május havi munkanélküliségi adatok az Egyesült Államokban, a Bloomberg által megkérdezett közgazdászok szerint a végleges adat 8 millió körül lehet majd, ami az áprilisi 20.5 millióval együtt közel 20%-ra növeli az ország munkanélküliségi rátáját, ami 1948 óta a legsúlyosabb válság.

Kapcsolódó hírünk:

https://liner.hu/nemetorszag-75-80-milliard-euros-gazdasagelenkito-csomagot-tervez/