Megadta a WHO a vészhelyzeti engedélyt a Sinopharm-vakcinának

Fotó: Az asszisztens (j) átadja egy nőnek az oltási igazolást, miután beoltották a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával Nagykállóban, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Sántha Kálmán Szakkórházában kialakított oltóponton 2021. április 29-én. MTI/Balázs AttilaA felhasznált kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinák dobozai a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Nagyerdei Campus Belgyógyászati Klinikáján kialakított oltóponton 2021. április 29-én.
not image

Nagy Noel

2021.május.7 - 18:06

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalosan is megadta a vészhelyzeti engedélyt a kínai fejlesztésű Sinopharm koronavírus elleni vakcinájának.

A vészhelyzeti engedély megadásával a WHO gyakorlatilag deklarálta, hogy a vitatott oltóanyag megfelelő a nemzetközi egészségügyi standardeknek, és ajánlják az emberi alkalmazását. Még a hét elején kétséges volt az engedély megadása, ugyanis több ponton adathiányt sérelmezett a szervezet.

Az engedélynek köszönhetően az ENSZ különböző programjain, mint a COVAX-on keresztül több millió dózisnyi vakcina juthat el a szegényebb országokba – emlékeztet a Der Spiegel. A COVAX programon keresztül ugyanis az UNICEF vagy a WHO regionális irodái ki tudják osztani a „felajánlott” dózisokat.

A WHO azért indította el a COVAX-programot, hogy az alapvetően gyengébb alkupozícióban lévő, fejlődő és fejletlen országok ne maradjanak oltóanyag nélkül. Mivel a vakcinákat legelőször megalkotó gyártókkal a gazdag országok hamarabb tudtak megállapodást kötni, ezért a program meglehetősen döcögve indult be.

Mostanra már érkeztek azért felajánlások a legkiszolgáltatottabbak számára, főként a Johnson & Johnson (Janssen) és a még nem engedélyezett Novavax részéről, de az AstraZeneca, a Pfizer-BioNTech és a Moderna is beszállt a programba, noha kisebb mennyiségekben.

A vészhelyzeti engedéllyel viszont a Sinopharm-féle vakcinát is be tudják vonni, amit már egyébként is szállítottak több szegényebb országba. A „hagyományos” elölt vírus technológiát alkalmazó oltóanyagáról pontos adatok nincsenek, de a különböző tanulmányok alapján 79-86 százalék közé tehetőek.

A WHO külön engedélye egyébként egyáltalán nem befolyásolja az amerikai vagy az uniós hatóságok döntését, vagyis ettől függetlenül nem kötelező jóváhagyniuk a kínai vakcinát. A szervezet jóváhagyása elsősorban az olyan országok számára fontos, amelyeknek nincs meg a megfelelő infrastruktúrája, hogy tesztelni tudják az oltóanyagot.