Dollár
431,14 Ft
Euró
422,90 Ft
Font
481,91 Ft
Bitcoin
19,675 $

Még egy nap forróság, utána végre kellemesebb idő várható

Fotó: Twenty20
not image

Takács Petra

2022. augusztus 27. - 21:57

Vasárnap délutántól már a zivatarok előfordulási esélye is megnő.

Várható időjárás az ország területén vasárnap éjfélig: szombaton és vasárnap is alapvetően sok napsütésben lesz részünk a fátyol- és gomolyfelhők mellett.

Soron kívül Csalafinta patkány miatt maradt áram nélkül több mint 1500 ember

Az ország nagyobb részén nem várható csapadék, de előbb a Dunántúlon, majd a Duna vonalának tágabb környezetében, vasárnap napközben pedig már keletebbre is megnövekszik a záporok, zivatarok esélye. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak zivatarok környezetében fordulhatnak elő erős vagy viharos széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 21 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 26 és 34 fok között valószínű, kelet felé számíthatunk a magasabb értékekre.

Időjárási helyzet Európában: a Norvég-tenger felett elhelyezkedő ciklon hullámzó frontja a Skandináv-félszigeten át egészen Franciaországig lenyúlik. A front mentén, illetve előterében több helyen előfordul eső, zápor, zivatar, mögötte pedig jelentősen visszaesett a hőmérséklet. Miközben előterében 30 fok felett tetőzik a maximum, addig mögötte inkább 20,25 fok közötti értékeket mérnek.

Nagy-Britanniától nyugatabbra szintén ciklon örvénylik, amelynek frontális felhő- és csapadékrendszere még csak most érte el a Brit partvidéket. A Földközi-, illetve a Fekete-tenger térségét labilis levegő tölti ki, így gyakori az erőteljes gomolyfelhő-képződés, amelyekből záporok, zivatarok is kialakulnak.

Kiterjedtebb anticiklon csupán Északkelet-Európa felett húzódik, de egy magassági hidegcsepp hatására ott sincs teljesen nyugalomban a légkör. A Kárpát-medencét egyre jobban megközelíti az említett hullámzó front, amelynek előoldalán a meleg, nedves, labilis légtömegben záporok, zivatarok kialakulhatnak.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.