Dollár
395,03 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
476,15 Ft
Bitcoin
16,181 $
2022.11.28, hétfő

INFORMÁCIÓK

ÁRFOLYAM

Dollár
395,03 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
476,15 Ft
Bitcoin
16,181 $

TOVÁBBI LAPOK

Még drágább lesz a temetkezés a kedvezőtlen gazdasági helyzet miatt

Fotó: Pixabay

Bense Róbert

2022. október 5. - 11:29

A Magyar Temetkezési Szolgáltatók Egyesületének elnöke szerint komoly áremelkedésre lehet számítani már ebben az évben.

A törvény szerint egy évben kétszer lehet emelni a temetkezési árakon, a következő drágulásra decemberben kerülhet sor. A vállalkozók már most azt kérik, hogy módosítsanak a vonatkozó törvényen.

Soron kívül Menczer 10 pontban üzent Gyurcsánynak: ez a legnagyobb különbség Orbán és közte

Az egyesület elnöke, Palkovics Katalin úgy véli, hogy a szolgáltatók „bajba kerülhetnek a gazdasági környezet radikális romlása miatt, emiatt pedig komoly áremelések várhatóak a jövőben”írja az RTL.

Ennyi volt egy temetés átlagos ára Magyarországon

Habár rendszerint hallani, hogy milyen drága a temetkezés idehaza, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2018 óta nagyjából kiszámítható mértékű volt a drágulás. 2022 augusztusában egy átlagos koporsós temetés 331 990 forintba került, míg egy urnás 236 420-ba.

Palkovics szerint ez jelentősen megugorhat, ami elmondása szerint ugyanúgy érinti a magánvállalkozókat és az önkormányzati cégeket is. A drágulás legfőbb összetevői a piaci üzemanyag- és energiaár, illetve a magas infláció.

Az ármódosítás mellett az államilag támogatott energia is lényeges lehet

Tóth Zoltán, a Magyarországi Krematóriumok Szövetségének elnöke, az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület elnökségi tagja is hasonló véleményen van, mint Palkovics Katalin:

„Mivel nem látható előre, hogy a következő félévben milyen változások következnek be költségeikben, a szolgáltatók kénytelenek előre kalkulálni a költségváltozást, ez pedig esetenként indokolatlanul magasabb árszabáshoz vezethet” – mondta.

„Örülnénk, ha nem csak félévente tudnánk árat korrigálni, és az is segítene a szektoron, ha a krematóriumokat is bevennék az államilag támogatott energiaintenzív ágazatok körébe. Minderről az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület már befejezte az egyeztetést, a héten fordulunk a minisztériumhoz ezzel a kezdeményezésünkkel” – tette hozzá.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.