Dollár
434,38 Ft
Euró
424,14 Ft
Font
487,25 Ft
Bitcoin
19,188 $

A MÁV két drónt szerezne be a vasúti közlekedés korszerűsítésére

Fotó: Unsplash/George Kroeker
not image

Borbély Fanni

2022. augusztus 29. - 23:19

A MÁV által kiírt közbeszerzés szerint két darab UAV-t, vagyis személyzet nélküli légi járművet vásárolnának, mindezt a vasúti közlekedés korszerűsítése okán.

A Napi számolt be arról, hogy a nyílt tenderfelhívás az uniós beszerzési közlönyben jelent meg, melyben kitértek arra is, hogy minden termékre legalább 12 hónap jótállás biztosítandó, továbbá, hogy a termékeknek kompatibilisnek kell lenniük egymással.

Soron kívül GTSOU: nem változott az Európába irányuló orosz gázszállítások mennyisége

A kiírásban a következő minimális műszaki paramétereket határozták meg:

  • képes legyen egy akkumulátorral minimum 45 perc repülési időre,
  • kiegészítő akkumulátort tartalmazzon a csomag (összesen 3 szett), amellyel 3 egymást követő repülésre (minimum 3×45 perc repülési idő) alkalmas legyen az eszköz,
  • rendelkezzen ütközés elleni védelmi rendszerrel,
  • az ajánlat részét képező RTK bázisállomással történő kapcsolattartásra legyen képes repülés közben,
  • a relatív repülés közbeni pontossága centiméteres mértékű.

A tender leírásában nem írtak elő gazdasági és pénzügyi alkalmassági követelményt, az ajánlatkérőknek pedig a felhívás közzétételétől visszamenőlegesen számított 36 hónapban legalább összesen nettó 20 millió forint értékű UAV eszköz szállítására vonatkozó referenciával kell rendelkeznie.

A MÁV az ajánlattételi határidőt szeptember 30-ig írta ki, az értékelésnél pedig az ár 85, míg a minőség 15 súlyszámot kapott: utóbbi feltétele pedig az, hogy az ajánlattevő 48 hónapra vonatkozó többlet jótállást vállaljon.