Dollár
395,72 Ft
Euró
417,33 Ft
Font
483,51 Ft
Bitcoin
16,934 $

Jelentős mértékben emelkednek a bérek a MÁV-nál

TÉMÁK:
#MÁV #Pénzügy
MTI/Balogh Zoltán
Belföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Január 1-jétől tíz százalékkal nőttek az alapbérek a MÁV-Volán-csoport társaságainál, köszönhetően a korábbi hároméves bérmegállapodásnak.

A munkáltató az alapbéremelést a 2021. december 31-én érvényes besorolás szerinti alapbérekre hajtja végre. Amennyiben a béremelés után a munkavállaló besorolási bére nem éri el a rá vonatkozó irányadó bérminimumot – minimálbérnél a 200 000 forintot, garantált bérminimumnál a 260 000 forintot –, akkor azt kiegészítik a megfelelő értékre – közölte a MÁV szerdán az MTI-vel.

Soron kívül Követelésekkel teli listát kapott Budapest a taxisoktól és a közművek dolgozóitól

Hangsúlyozták, a munkáltatói járulékterhek csökkentéséből származó megtakarítást a MÁV-Volán csoport a bérminimumok növekedése miatt felmerülő bértorlódások kezelésére használja fel a tulajdonosi joggyakorló jóváhagyással.

A bértorlódások kezelésére a rendelkezésre álló források alapján kidolgozott javaslatot a munkáltató a csoport szintű érdekegyeztető tárgyalásokon a következő hetekben egyezteti az érdekképviseletekkel.

A Volánbusznál – tekintettel a belső integrációs folyamatra – a 10 százalék béremelés esetleges differenciálásáról a kollektív szerződést kötő feleknek kell megállapodniuk.