Dollár
434,38 Ft
Euró
424,14 Ft
Font
487,25 Ft
Bitcoin
19,188 $

Matteo Salvini szerint „nyilvánvaló, hogy Európában valaki rosszul számolt”

Fotó: Matteo Salvini, a Liga párt elnöke az Európai Ház - Ambrosetti elemzõintézet gazdasági fórumára érkezik az észak-olaszországi Cernobbióban 2021. szeptember 5-én. MTI/EPA-ANSA/Matteo Bazzi
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. szeptember 5. - 12:06

Az olasz jobboldali Liga vezetője komoly vitát robbantott ki, miután megkérdőjelezte a szankciók sikerességét. 

Több hónap telt el, és az emberek két, három, sőt négyszer többet fizetnek a számlákért. És hét hónap elteltével a háború folytatódik, és az Orosz Föderáció kasszái megtelnek pénzzel” – jelentette ki Matteo Salvini. 

A Liga vezetője egyértelművé tette az álláspontját a szankciók kapcsán: 

„Működnek a szankciók? Nem. Ma azok, akiket szankciókkal sújtottak, nyertesek, és azok, akik a szankciókat hozták, térdelnek”

– tweetelte egy nappal korábban.

Salvini szerint ez így nem maradhat, mert a rossz matek miatt munkahelyek szűnnek meg, vállalkozások csődölnek be. 

„Nyilvánvaló, hogy valaki Európában rosszul számolt. Újra kell gondolni a stratégiát, hogy megmentsük a munkahelyeket és a vállalkozásokat Olaszországban” 

– mondta.

Salvini megjegyzéseit követően Enrico Letta, a Demokrata Párt vezetője és Salvini legfőbb ellenfele azonban nem mulasztotta el kifejezni, hogy ő „kinek az oldalán áll” ebben a konfliktusban, és természetesen azonnal szembe helyezkedett Salvinival: 

„Szerintem Putyin orosz elnök sem mondhatta volna jobban” – idézi a The Times of Israel.   

Olaszországban a kormányválság után hamarosan elérkezik az idő, hogy új vezetést válasszanak az emberek. Egyelőre lehetetlen megjósolni, hogy mi fog történni, de még az is előfordulhat, hogy jobboldali fordult következik be. 

A főbb olasz pártok vezetői a hétfői nap folyamán egy vita keretében szólalnak fel.