Dollár
391,51 Ft
Euró
406,36 Ft
Font
470,74 Ft
Bitcoin
16,503 $

Megvalósul az oltásellenesek rémálma: érkezik a chipes maszk (videó)

Fotó: Unsplash/Anastasiia Chepinska
not image

Borbély Fanni

2022. január 18. - 12:55

De nem úgy, ahogy azt az oltásellenesek gondolnák.

Mivel a koronavírus-járvány kezdete óta nagy hangsúlyt kapott az arcmaszkok használata, valamint az ennek kapcsán hozott szabályozások is egyre szigorúbbak, az amerikai Northwestern Egyetem kutatói létrehoztak egy olyan érzékelőt, mely képes segítséget nyújtani abban, hogy garantáltan szabályosan viseljük a maszkot.

A kutatók által megalkotott okosmaszk a FaceBit nevet kapta, a maszkban lévő chip pedig egyfajta érzékelőként működik, mely ügyel arra, hogy a maszk az orrunkat és szánkat is eltakarja. A chip pedig képes felismerni, ha a maszk valahol nem zár rendesen, sőt, képes követni viselője érzelmi állapotát is, ami kifejezetten jól jöhet akkor, ha egy egészségügyi dolgozó használja, mivel őket éri a legnagyobb terhelés a koronavírus-járvány alatt.

A chip a begyűjtött adatokat vezeték nélküli kapcsolaton át továbbítja egy olyan alkalmazásba, melyet kifejezetten erre a célra fejlesztettek ki, s melyben ki lehet értékelni a chip által begyűjtött egészségügyi adatokat. Az okosmaszk egy apró akkumulátorral működik, de a kutatók azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy a jövőben más töltési módokat is képes legyen alkalmazni.

A maszk jelenlegi állapotában egy töltéssel 11 napon át használható, a kutatók pedig azt remélik, hogy e találmány nem csupán a koronavírus-járvány alatt lesz hasznos a társadalom számára, hanem a jövőben is, habár egyelőre nem tudni, hogy pontosan mikor jelenik meg a boltok polcain, de annyi biztos, hogy az EU-s szabványok szerint az FFP2-es maszknak felel meg.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.