Dollár
423,88 Ft
Euró
408,85 Ft
Font
457,15 Ft
Bitcoin
19,181 $

Második világháborús német lőszerek és egy Luger P08 került elő Úrkúton (fotók)

Fotó: Pálfi Flóra t. főhadnagy
not image

Hujber Dávid

2022. június 27. - 12:50

Igazi második világháborús lőszerek és egy korabeli fegyver került elő Veszprém megyében, amikkel egykor halálos lövéseket adhattak le.

Rengeteg fegyver, fel nem robbant bomba, lőszerek lehetnek a föld alatt Magyarországon a második világháború miatt. Az elmúlt évtizedekben számos alkalommal kellett akcióba lendülniük a tűzszerészeknek, akik életük kockáztatásával vállalják ezen bombák hatástalanítását.

Ez egy nagyon precíz és fontos szakma, amivel a társadalmat védik, hiszen ezen fegyverek egy része továbbra is veszélyes lehet, hiába telt el nyolc évtized azóta, hogy a világ egymásnak feszült.

Legutóbb közel 5 kilogramm német gyártmányú második világháborús Mauser lőszer bukkant elő építési munkálatok során Úrkúton Veszprém megyében. Mint azt a képek is bizonyítják, egy legendás fegyvert is találtak, amikkel egykor a németek tüzelhettek.

„A lebontásra ítélt lakóépület padlásterében feltételezhetően évtizedekkel ezelőtt rejthettek el a lövedékek mellett egy mára már erősen korrodált állapotú, német Luger P08 öntöltő pisztolyt is, a hozzá tartozó teli tárral.” – írta a közleményében a MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred a Facebook oldalán.

„Alakulatunk tűzszerészei az eszközöket a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították és felvették a kapcsolatot a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársaival, akik megvizsgálják majd az előkerült lőfegyvert.”