Dollár
396,83 Ft
Euró
403,42 Ft
Font
477,85 Ft
Bitcoin
23,450 $

Közel másfél évbe telik, mire egy munkanélküli állást talál Magyarországon

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2022. január 6. - 17:40

Tízből négy álláskereső gyakorlatilag semmilyen ajánlatot sem kap, ha munka után néz.

Bár a kormány szerint a magyar gazdaság és különösen a foglalkoztatás rekordokat dönt, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) decemberi adataiból kihámozható három olyan tényező, amely jelentősen árnyalja ezeket az eredményeket – írta a 444 portál.

Soron kívül Visszautasítják az oroszok a vádakat: nem lopnak áramot a zaporozsjei atomerőműből

A munkakeresők 40,3 százaléka nem kapott semmilyen pénzbeli támogatást sem, a tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők számában 16,8 százalékos növekedés látszik az egy évvel korábbi adathoz képest, miközben az átlagos regisztrációs idő 490 nap, ami azt jelenti, hogy átlagosan 16 hónapba telik munkát találni Magyarországon.

Mindezek alapján a tartósan regisztrált álláskeresők száma és a regisztrációs idő hossza növekszik, ráadásul az álláskeresők 40 százaléka nem kap egyetlen forint támogatást sem.

2021-re az államháztartásnak 1100 milliárd forintos többlete származott a munkanélküliek ellátására befizetett járulékokból. Ha a közmunkaprogramot is a munkaerő-piaci járulékokból fizetendőnek tekintik, akkor a közmunkások bérének kifizetése mellett is 70 milliárd forintos többlete maradt az államnak 2020-ra. Ez a három hónapos helyett akár egy vészhelyzeti 5 hónapos támogatási időszakot is lehetővé tett volna az újonnan munkanélküli ellátásban részesülőknek – olvasható a lap elemzésében.