Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Elhalasztják az Európai Űrügynökség Mars-misszióját az orosz-ukrán háború miatt

TÉMÁK:
#ESA #Mars
ESA
Világűr
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Az ESA ExoMars küldetését eredetileg idén ősszel kellett volna elindítani, ám az orosz-ukrán konfliktus következtében kénytelenek voltak elnapolni a kilövést.

Az Európai Űrügynökség február 28-án megosztott közleményében arról írtak, nem értenek egyet Oroszország lépéseivel, ezért úgy döntöttek, a jövőben nem működnek együtt a rover világűrbe küldésében.

Soron kívül Két év alatt 27%-kal lett drágább a kötelező biztosítás

Sajnáljuk az ukrajnai háború emberi áldozatait és tragikus következményeit. Abszolút prioritásként kezeljük a megfelelő döntések meghozatalát, nemcsak a programokban részt vevő munkatársaink érdekében, hanem teljes mértékben tiszteletben tartva európai értékeinket, amelyek mindig is alapvetően alakították a nemzetközi együttműködéshez való hozzáállásunkat” – írták.

Az űrügynökség a továbbiakban közölte, teljes mértékben végrehajtja a tagállamok által Oroszországgal szemben bevezetett szankciókat. Mivel az ExoMars az ESA és az orosz állami űrügynökség, a Roszkoszmosz közös missziója, az űrhivatal nem folytathatja a projektet az orosz szankciók betartása mellett.

Amint feloldották a megszorításokat, az ExoMars ismét terítékre kerülhet, bár azt még nem tudni, erre pontosan mikor számíthatunk. Az űrszonda idén ősszel indult volna felfedezőútjának, melynek során szerves molekulák, vagyis élet nyomai után kutatott volna a vörös bolygó felszínén.

Josef Aschbacher, az ESA főigazgatója egy tweetben megismételte, hogy az ügynökség támogatja Ukrajnát ezekben a nehéz időkben:

Sajnáljuk az Ukrajnában zajló tragikus eseményeket, a válságot, amely az elmúlt napokban drámai módon háborúvá eszkalálódott. Napjainkban a tagállamaink kormányai által bevezetett szankciókat figyelembe véve az ESA-nál rengeteg nehéz döntés születik.”

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja