Clouds
21 Budapest
Dollár
359,75 Ft
Euró
389,53 Ft
Font
432,96 Ft
Bitcoin
22,983 $

Mióta itt jártál:

Marokkó “provokatívnak” minősítette az algériai labdarúgó kupán történteket

Fotó: EPA/STR
Afrika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Marokkó nem volt elragadtatva Nelson Mandela unokájának megjegyzéseitől, melyekben Nyugat-Szahara “felszabadítására” szólított fel.

Az Al Jazeera jelentése szerint Marokkó elítélte a “provokatív” cselekedeteket az az algériai regionális labdarúgótorna megnyitóján, mely tovább mélyítheti az észak-afrikai szomszédok között zajló politikai ellentétet.

Soron kívül A Fidesz szerint Gyurcsány pártja áll az orvosi kamara döntése mögött

Mint ismert, Rabat és Algír egy hosszas rivalizálásba kezdett a vitatott nyugat-szaharai terület miatt, ahol az Algéria által támogatott Polisario mozgalom függetlenségi népszavazást tartana.

A marokkói labdarúgó-szövetség szombaton egy hivatalos közleményben fogalmazta meg kifogásait az Afrikai Nemzetek Bajnokságának (CHAN) pénteki megnyitóján elhangzott “provokatív és szürreális beszéd” kapcsán, melyet Nelson Mandela unokája intézett a közönséghez, s melyben a vitatott terület “felszabadítására” szólított fel.

Marokkó továbbra is a királyság részének tekinti Nyugat-Szaharát, így Nelson Mandela unokájának beszéde nagy eséllyel csak tovább mélyíti az egyébként sem rózsás kapcsolatokat a két ország között. Mandla Mandela beszédében többek között úgy fogalmazott a közönségnek:

“Harcoljunk azért, hogy Nyugat-Szaharát felszabadítsuk az elnyomás alól. Ne feledkezzünk meg Afrika utolsó gyarmatáról, Nyugat-Szaharáról!”

A megnyitón azonban nem a beszéd volt az egyetlen, ami feldühítette Marokkót: a marokkói labdarúgó-szövetség ugyanis levélben fordult az Afrikai Labdarúgó-szövetséghez (CAF), amiért Algéria szurkolói becsmérlő jelszavakat skandáltak a marokkóiakat sértegetve.