A Brexit miatt zárja be 11 francia üzletét a Marks & Spencer

Fotó: Flickr/gorriti
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 17. - 23:02

A Marks & Spencer közölte, hogy 11 franciaországi üzletét bezárja, mert a Brexit óta gondok vannak a friss és hűtött élelmiszerekkel való ellátással.

A brit kiskereskedelmi óriásvállalat közölte, hogy mind a 11 franchise-üzlet, amelyet partnerével, az SFH-val működtetett Franciaországban, az év végéig bezár. Az M&S szerint ugyanis a Brexit óta fennálló ellátásilánc-problémák “szinte lehetetlenné” tették az élelmiszer-ellátás színvonalának fenntartását.

“Az M&S nagy múltra tekint vissza a franciaországi vásárlók kiszolgálásában, és ezt a döntést sem mi, sem partnerünk, az SFH nem vette félvállról. A dolgok jelenlegi állása szerint azonban az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból való kilépését követően kialakult ellátási lánc bonyodalmai miatt szinte lehetetlenné vált, hogy a friss és hűtött termékeket az elvárt magas színvonalon biztosítsuk vásárlóknak, ami folyamatos hatással van üzletünk teljesítményére. Mivel a High Street-i üzletek számára nincs működőképes alternatíva, megállapodtunk az SFH-val, hogy mind a 11 franchise-üzletet bezárjuk”

– mondta Paul Friston, az M&S nemzetközi ügyvezető igazgatója.

A francia online tevékenységet, amely főként ruházati és háztartási termékeket értékesít, nem érintik a bezárások. Egy szóvivő szerint a Marks & Spencer egyik fő problémája Franciaországban a Brexit utáni bürokrácia volt, ugyanis partnere, az SFH főként a párizsi főutcákon üzemeltetett üzleteket, amelyekben friss élelmiszereket, például szendvicseket árultak.

A brit-francia határon a bürokrácia okozta fennakadások miatt egy idő után nem volt praktikus a termékek boltokba juttatása. A kiskereskedő másik francia partnere, a Lagardere Travel Retail a francia repülőtereken, vasútállomásokon és metróállomásokon üzemeltet M&S üzleteket. A BBC értesülései szerint ezeket az üzleteket azonban ez a döntés nem érinti, részben elhelyezkedésük miatt.