Dollár
431,30 Ft
Euró
422,60 Ft
Font
481,14 Ft
Bitcoin
19,711 $

Márki-Zay Péter Orbán Viktornak az EP-jelentésről: “Na most kell szerénynek lenni, Miniszterelnök úr!”

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
not image

Borbély Fanni

2022. szeptember 15. - 14:06

Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapítója egy bejegyzésben üzent a miniszterelnöknek az EP jelentése kapcsán.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, csütörtökön az EP-ben 433 igen szavazattal, 123 nem ellenében és 28 tartózkodás mellett fogadták el azt a jelentést, melyben megállapították, hogy “a helyzet olyannyira romlott, hogy Magyarország választási autokráciává vált”.

Az Európai Parlament hivatalos közleményében elítélte “a magyar kormány szándékos és szisztematikus erőfeszítéseit az európai értékek aláásására”, s eredményeket követel a 7. cikk szerint indított eljárásban.

A jelentésben azt írják, a határozott uniós fellépés hiánya hozzájárult a “választási autokrácia hibrid rendszerének” kialakulásához, vagyis egy olyan alkotmányos rendszerhez, melyben ugyan vannak választások, ám a demokratikus normák és előírások tiszteletben tartása hiányzik.

Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapítója egy friss Facebook-bejegyzésben reagált az Európai Parlament által elfogadott jelentésre, ám első sorban a miniszterelnöknek üzent rövid posztjában.

A politikus rövid bejegyzésében megismételte az EP álláspontját, miszerint “kimondta az Európai Parlament: Magyarország többé nem tekinthető teljes értékű demokráciának”, hozzátéve, hogy:

“Na most kell szerénynek lenni, Miniszterelnök úr!”

Fontos megjegyezni, hogy a csütörtöki szavazáson elfogadott jelentés nem jár konkrét következményekkel, sem pedig szankcióval, ám hatással lehet az uniós pénzek kapcsán folytatott tárgyalások végkimenetelére. Noha a magyar kormány több intézkedést is foganatosított az EU ajánlásai alapján, egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a végleges döntés a helyreállítási pénzek folyósítása kapcsán.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.