Clouds
21 Budapest
Dollár
367,50 Ft
Euró
394,61 Ft
Font
442,31 Ft
Bitcoin
22,871 $

Márki-Zay Péter: „Isten őrizze meg emlékünkben!”

Fotó: A 2014. szeptember 28-i képen XVI. Benedek nyugalmazott katolikus egyházfő (b) és utódja, Ferenc pápa üdvözli egymást a vatikáni Szent Péter téren. XVI. Benedek nyugalmazott pápa, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje, 2022. december 31-én, 95 éves korában elhunyt. MTI/AP/Gregorio Borgia
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Másokhoz hasonlóan Márki-Zay Péter is megemlékezett XVI. Benedek pápáról, aki már nem lehet közöttünk.

Hosszú élet adatott meg az egykori pápának, akit 95 évesen ért utol a halál. December 31-én, közvetlen a 2023-as év beköszönte előtt hívták magukhoz az égiek. A bejelentés után többek között Orbán Viktor miniszterelnök is megemlékezett XVI. Benedek pápáról, akivel személyesen találkozott.

Soron kívül 3600 fölé emelkedett a törökországi földrengés halálos áldozatainak száma

Márki-Zay Péter, a korábbi miniszterelnök-jelölt is hasonlóan tett, aki szerint Benedek reformerből lett konzervatív, és a tudását mindenki csodálta. Sokan a teológia egyik legnagyobb szakemberének tartják, aki nagyban járult hozzá ehhez a területhez.

„Gyász. Elhunyt XVI. Benedek pápa, aki 95 évesen is Istent szolgálta. Reformerből lett konzervatívvá, tudását mindenki csodálta, teológiai munkássága pedig meghatározó a katolikus egyház életében.” – írta a gyászát kifejező Márki-Zay a Facebook oldalán.

„Az élet pártján állt és a szeretetet hirdette szavaival és tanulmányaiban. Őszentségének gondolatait, látásmódját az egyházról, Istenről és világról, lemondásának okait és körülményeit sokan.”

„A két pápa című filmből ismerhették meg. A pápai trónusról való lemondásával közel hatszáz éves hagyományt szakított meg XII. Gergely pápa 1415 távozása óta. Életének utolsó éveit a Mater Ecclesiae kolostorban töltötte főként szentmisékkel és imádkozással. Isten őrizze meg emlékünkben!”