Dollár
434,38 Ft
Euró
424,14 Ft
Font
487,25 Ft
Bitcoin
19,188 $

Márki-Zay szerint nagy veszteség minden elvándorló magyar

Budapest, 2022. április 2. Márki-Zay Péter, hat ellenzéki párt közös miniszterelnök-jelöltje beszédet mond az Egységben Magyarországért kampányzáró rendezvényén Budapesten, a Madách téren 2022. április 2-án. MTI/Koszticsák Szilárd
not image

Takács Petra

2022. augusztus 29. - 21:40

Márki-Zay szerint nagy veszteség minden elvándorló magyar

Hódmezővásárhely polgármestere úgy véli, hogy az adatok ijesztőek, és az Ausztria felé jelentős számban meginduló magyarokat a koronavírus után a KATA módosítása is földhöz vágta. Márki-Zay Péter ugyanakkor pontokba szedte, hogy mi lehet a megoldás.

Soron kívül Svájcban is gumilövedékkel oszlatták az iráni nagykövetség előtt tüntetőket

“A legfrissebb felmérések szerint több, mint 114 ezer magyar dolgozik már Ausztriában. Bizonyára Rétvári Bence államtitkár úr sokkal kevesebb ausztriai munkavállalóról tud… Nagy veszteség nekünk minden elvándorló, aki kénytelen máshol keresni a boldogulást, a magasabb béreket, hiszen Ők a magyar munkaerőpiacról is hiányoznak.”

“Sok vállalkozásnak már a koronavírus-járvány időszakát sem sikerült túlélni. Nem a vírusba rokkantak bele, hanem az állami segítség hiányába. Ez különösen igaz a hazai vendéglátásra. Nem ritka, hogy diplomás, több nyelvet beszélő szakemberek a metró mozgólépcsői mellett folytatták „karrierjüket” jegyvizsgálóként, a fiatalabbak pedig „katás” ételfutárnak mentek.”

“A helyzet javulásakor a bátrabbak visszatértek volna az eredeti vállalkozáshoz, de sokan azzal szembesültek, hogy már nem találnak megfelelően képzett munkaerőt. Nap mint nap láthatjuk, hogy patinás, régi nagy múltra visszatekintő vendéglátóhelyek, szállodák zárnak be. A hazai vendéglátás komoly kihívások előtt áll, a koronavírus-járványt kormányzati segítség nélkül kellett túlélniük, most pedig a munkaerőhiánnyal és az egekbe szökő rezsiárakkal kell szembenézniük.”

“Az ausztriai adatok ijesztőek. Ráadásul 1 hónap alatt közel ezer fővel nőtt a kint dolgozó magyarok száma. Ebben nagy szerepe lehetett a KATA eltörlésének, mely nagy százalékban érintette ugyanazt a réteget, akiket már a Covid földhöz vágott” – írta közösségi oldalán.

“Mit kell tenni ahhoz, hogy a hazai vendéglátás és kivállalkozói szektor végleg össze ne omoljon?”

1. Uniós pályázati rendszer átalakítása úgy, hogy a források célzottan érkezzenek a vállalkozásokhoz.

2. Adminisztrációs terhek csökkentése, támogató gazdasági környezetet megteremtése.

3. Növelni kell a társadalmi mobilitást a vállalkozások versenyképessége érdekében.

4. Támogatni kell azokat a vállalkozásokat, amelyek pályakezdőket vagy megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatnak.

“Ellenkező esetben az elvándorlás folytatódik, a hazai kkv-k pedig képtelenek lesznek felvenni a versenyt – már nem csak nyugati-, de a régión belüli vállalkozásokkal szemben sem” – tette hozzá.