A DK hazugsággal vádolja Márki-Zay Pétert

Karácsony Gergely fõpolgármester (j) és Márki-Zay Péter, Hódmezõvásárhely polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapító elnöke sajtótájékoztatót tart az Országház elõtt 2021. október 8-án. Karácsony Gergely visszalép az ellenzéki miniszterelnök-jelöltségért folytatott versenybõl. Az MSZP, a Párbeszéd és az LMP által indított politikus közölte: arra kéri támogatóit, hogy az elõválasztás második fordulójában Márki-Zay Péterre szavazzanak. MTI/Balogh Zoltán
not image

Nagy Noel

2021. október 13. - 17:15

Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció azzal vádolja Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármestert, hogy „számtalan hazugság” hagyta el a száját.

A DK szerint a polgármester azon állítása az egyik hazugság, hogy minden egyes felmérés azt mutatja, Dobrev Klárával nem lehet nyerni. A párt szerint ugyanis nemrégiben kijött egy Závecz-kutatás, amely szerint Dobrevnek nagyobb az esélye legyőzni Orbán Viktort, mint Márki-Zay-nak – ennek kapcsán viszont kérdéses, hogy ez a kutatás a DK megbízásából készült-e.

A párt szerint az is hazugság, hogy a DK több ellenzéki politikust is megzsarolt, hogy szavazzanak és támogassák Dobrev Klárát. A DK szerint „MZP” egyetlen ilyen példát sem említ és ismét azzal vádolták meg, hogy Trump-szerű kommunikációt folytat.

A DK azt is számon kérte Márki-Zay Péteren, hogy azt állította, már vannak olyan DK-s alapszervezetek is, amelyek őt támogatják. Gyurcsány pártja szerint ez hazugság, ugyanis egy ilyet sem tud a polgármester mondani, ráadásul szerintük az ATV-ben „bele is keveredett a saját hazugságába”.

Ezt követően azzal vádolták meg Márki-Zay Pétert, hogy hazugság, amikor azt állítja, hogy nem hazaárulózott azzal a mondatával, amikor kijelentette, hogy azok, akik első fordulóban Karácsonyra, másodikban Dobrevre szavaznak, azok nem csak a főpolgármestert, de a hazát is elárulják.

Hiába mondta Márki-Zay Péter, hogy ez alatt értelemszerűen nem a DK-s szavazókra, hanem a Dobrevet támogató Párbeszédes politikusokra gondolt, a DK és az ahhoz közeli lapok szerint azonban a polgármester hazaárulózott.

A DK szerint az is hazugság, hogy a Fidesz Dobrev Klárára való szavazásra mozgósít: „Ezzel szemben a valóság, hogy egyetlen példát sem tudott mondani Márki-Zay Péter, egyetlen ilyen ügy nem merült fel az elmúlt hetekben” – írják.

Ezen felül a DK a közleményben megemlítette a Gyurcsány és Márki-Zay közötti délelőtti csörtét, miszerint a polgármester azt állította, hogy személyesen Gyurcsány vétózta meg az ő részvételét a hatpárti egyeztetésekben.

A Demokratikus Koalíció gyakorlatilag egy-az-egyben közölte, amit Gyurcsány írt ki a közösségi oldalára, hogy jegyzőkönyv szerint bizonyítható, hogy nem csak a DK elnöke, hanem minden pártelnök elutasította ezt a lehetőséget.