Mariupol polgármestere: a város egészségügyi és higiéniai „katasztrófa” felé tart

Fotó: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által videófelvételről készített képen egy orosz katona átvizsgálja egy ukrán katona felszerelését a mariupoli Azovsztal acélmű területén 2022. május 20-án. Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője bejelentette, hogy az Azovsztal acélmű és Mariupol város teljes mértékben az orosz hadsereg ellenőrzése alatt áll. MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
not image

Koós Alexandra

2022. május 23. - 10:28

Vadim Bojcsenko szerint a város a humanitárius katasztrófa mellett a fertőző betegségek kitörésének „küszöbén áll”.

Mariupol polgármestere a Telegramon keresztül osztotta meg üzenetét, amelyben elmondta, a nyári esőzések azzal fenyegetnek, hogy elszennyezik a vízforrásokat, miközben arra sürgette az orosz erőket, hogy a lakosok biztonságban hagyhassák el a várost.

Kiemelte, hogy az ellenséges megszállók és a kollaboránsok által okozott humanitárius katasztrófa mellett a város a fertőző betegségek kitörésének „küszöbén áll” – derül ki a Sky News beszámolójából.

Mindez azután történt, hogy Oroszország azt állította, a hét elején teljes ellenőrzésük alá vonták Mariupolt, illetve az orosz védelmi minisztérium egy videót is közzétett, amelyen az látható, amint az ellenséges erők őrizetbe veszik Szerhij Volinszkijt.

Az ukrán 36. tengerészgyalogos dandár parancsnoka elhagyta az Azovsztal acélgyár területét, majd megadta magát, amelyről a Channel One tudósítója, Irina Kuksenkova számolt be a Telegram csatornáján.

Április végén Volinszkij felhívást intézett a világ vezetőihez és diplomatáihoz, amelyben arra kérte őket, hogy menekítsék ki az üzemben rekedt katonákat és civileket, amelyhez egy „kivonási eljárást” javasolt, amelyet az Egyesült Királyság végzett 1940-ben Dunkerque-nél.