Dollár
432,11 Ft
Euró
423,19 Ft
Font
482,06 Ft
Bitcoin
20,035 $

Mariupol: az oroszok az egész város lerombolását az ukránokra kenhetik

Helyi lakos halad el egy megrongálódott épület mellett a délkelet-ukrajnai Mariupolban, az önhatalmúlag kikiáltott "Donyecki Népköztársaság" területén 2022. április 29-én. MTI/AP/Alexei Alexandrov
not image

Nagy Noel

2022. május 16. - 23:22

Megszokhattuk már az orosz kommunikációban, hogy elkövetnek egy háborús bűntettet, amit az ukránok észrevesznek és szóvá tesznek, ennek ellenére megvádolják az ukránokat azzal, hogy ők követték el.

Petro Andrijuscsenko, a mariupoli polgármester egyik tanácsadója szerint a délkelet-ukrajnai kikötőváros esetében is ez történhet, ugyanis az oroszok olyan „szemtanúkat” szerezhetnek, amelyek szerint az ukrán hadsereg pusztította el a várost – írja az Ukrayinska Pravda.

Soron kívül Nyerő Páros: Bíró Bea szerint Megyeri Csilla így se, úgyse lesz olyan szép, mint ő

A tanácsadó állítása szerint ezt az oroszok úgy fogják véghez vinni, hogy „írott tanúvallomásokat” fognak bemutatni a világnak a városban rekedt lakosoktól, akiket gyakorlatilag megzsarolnak a vallomásért cserébe.

Az orosz megszállók ugyanis bejelentették, hogy kártérítést adnak minden helyinek a házuk elpusztulásáért, valamint családtagjuk elvesztéséért. Az elpusztult házakért félmillió rubelt (csaknem 3 millió forint), elhunyt családtagért 3 millió rubelt (17.5 millió forint).

A kártérítésért az ideiglenes orosz hatóságoknál kell jelentkezni, viszont ahhoz, hogy ezt a pénzt megkapják, írott nyilatkozatban kell megerősíteni, hogy házukat az ukrán hadsereg rombolta le, családtagjukat pedig az ukrán hadsereg gyilkolta meg.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Andrijuscsenko elmondta, az orosz megszállók írott nyilatkozat hiányában nem fizetik ki a kártérítést, pszichológiai nyomást helyezve a mariupoliakra. Ezt segíti, hogy a várost teljes információs blokád alá vonták, így a helyiek nem tudják, hogy ez hazugság.

A tanácsadó megjegyezte, hogy ezt a több tízezernyi írott nyilatkozatot az orosz hadsereg propaganda-célokra fogja felhasználni, hogy befolyásolja az európai közvéleményt a még EU területén működő csatornáin keresztül.

Megjegyzi, a valóságban az ilyen szintű kártérítés gyakorlatilag lehetetlen, ugyanis mintegy 2.5 milliárd dollárt, körülbelül 650-700 milliárd forintot kellene kifizetnie a mariupoliaknak, ami az orosz gazdaság jelen állapotában lehetetlen.