Dollár
381,98 Ft
Euró
392,04 Ft
Font
463,77 Ft
Bitcoin
24,605 $

Újabb ukrán harcosokat evakuáltak az Azovstalból, de hol vannak a parancsnokok?

Fotó: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által videófelvételről készített képen ukrán katonák viszik sebesült társukat a mariupoli Azovsztal acélmű területén 2022. május 17-én. A nap folyamán több mint 260 ukrán harcos - sokan közülük sebesültek - hagyhatta el az acélmű területét. MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
not image

Hujber Dávid

2022. május 19. - 05:42

Időközben újabb és újabb ukrán katonákat, harcosokat menekítettek ki a mariupoli acélgyárból, ugyanakkor egyetlen egy parancsnok sincs közöttük.

Napok óta tart a helyi acélmű evakuálása, ami történelmi pillanat, mivel eddig csak civileket menthettek ki az ukránok. Az elmúlt napokban sok száz katona hagyhatta el a gyárat, miután Ukrajna vezetősége úgy határozott, az embereik sikeresen teljesítették a küldetésüket.

Ezzel rengeteg életet menthetnek meg, még akkor is, ha ez Mariupol feladását jelenti, amit közel három hónapon át tudtak védelmezni az orosz túlerőtől. Sok sérült katonát menekítettek ki, akiket megszállt orosz területekre szállítottak.

Az ukránok terve az, hogy fogolycserék által szerzik vissza a katonáikat, akik közül többen súlyos állapotban lehetnek a sérüléseik miatt. A Sky News beszámolója szerint időközben újabb katonákat evakuáltak az Azovstalból, több buszt és orosz katonai járművet láttak elhagyni az üzemet.

Továbbra sem világos, hogy hányan vannak még odalent, és az AP a régió egyik szeparatista vezetőjétől megtudta, az acélműből eddig egyetlen magasabb rangú parancsnok sem került elő.

Ukrajna már dolgozik azon, hogy minden egyes katonája kikerüljön a bunkerből, és a lehető leghamarabb csatlakozzanak a csapataikhoz. Az Amnesty International pedig az oroszoknak engedélyt kellene adniuk arra, hogy a Vöröskereszt segítséget nyújthasson az ukrán katonákhoz, akik ellátásra szorulnak.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.