Mariupoli acélgyár: valamire készülnek odabent a parancsnokok

Fotó: A mariupoli Azovsztal acélmű területéről evakuált ukrán katonák az önhatalmúlag kikiáltott "Donyecki Népköztársaság" ellenőrzése alatt álló Oljonivka börtönébe tartó buszon 2022. május 17-én. A nap folyamán több mint 260 ukrán harcos - sokan közülük sebesültek - hagyhatta el az acélmű területét. MTI/AP/Alexei Alexandrov
not image

Hujber Dávid

2022. május 20. - 08:37

Egy bizonyos művelet zajlik a háttérben az ukránok részéről, aminek a részleteit egyelőre nem ismertették, ami pedig arra utalhat, hogy a harcok mégsem értek véget Mariupolban.

Mariupol az ukrán védekezés szimbólumává vált az elmúlt hetek és hónapok alatt. Lassan három hónapja tartanak a harcok Ukrajnában, ugyanis az oroszok még február végén indították meg az inváziójukat, és azóta egy olyan nap sem volt, amikor ne haltak volna meg emberek a támadásokban.

Rengeteg a halott, mindkét oldalról, miközben Mariupolt a földdel tették egyenlővé, ahol hetek óta csak a helyi acélgyár tartotta magát. Nemrég azonban az ukránok katonák nagy része letette a fegyvert, és a súlyos sérültek mellett az egészséges katonákat is elszállították a civilek evakuálását követően.

Az oroszok tisztázták, minden ukrán katona megfelelő orvosi ellátásban részesül, akiket egy általuk kontroll alatt tartott területen tartanak. Később egy nagyobb fogolycserét követően kerülhetnek vissza a családjaikhoz, addig kórházban és egy erre a célra tartott helyen őrzik őket.

Órákkal azután, hogy sokan azt gondolták, véget ért a mariupoli acélmű ostroma, egy olyan videó látott napvilágot, ami látszólag mást állít. Szvjatoszlav Palamar, az üzemet védő Azov ezred helyettes vezetője egy közel 20 másodperces videóban jelentette be, hogy ő és más parancsnokok még mindig bent vannak és aktívak – írja a Sky News.

Egy bizonyos műveletről beszélt, ami jelenleg is zajlik, de ennek részleteit már nem akarta nyilvánosságra hozni. Ez egybevág azokkal a korábbi információkkal, melyek szerint egyelőre egy parancsnokot sem láttak az evakuáltak között, ami aggodalomra adhat okot.