Dollár
434,38 Ft
Euró
424,14 Ft
Font
487,25 Ft
Bitcoin
19,188 $

Máris kijelölték az OMSZ ideiglenes elnökét

Budapest, 2022. július 9. Cégtábla az 1870-ben alapított Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a meteorológiával kapcsolatos kormányzati feladatok ellátásáért felelõs, az ország teljes területére kiterjedõ tevékenységet folytató szerv fõvárosi székházán, a II. kerület, Kitaibel Pál utcában. MTVA/Bizományosi: Róka László

Bense Róbert

2022. augusztus 24. - 18:55

Az eddigi gazdasági elnökhelyettest bízták meg az elnöki jogkör gyakorlásával.

A Technológiai és Ipari Minisztérium megbízásából Hanyecz László tölti be ideiglenes jelleggel az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöki posztját, miután Palkovics László felmentette Radics Kornélia elnököt és szakmai elnökhelyettesét, Horváth Gyulát.

A technológiai és ipari miniszter döntése óriási felzúdulást váltott ki szakmai körökben is, az OMSZ pedig állásfoglalást adott ki az ügy kapcsán, amelyben kiemelték, hogy „az Országos Meteorológiai Szolgálat bár önálló központi hivatal, nem politikai, hanem szakmai háttérintézmény.”

Az állásfoglalást mintegy 17 vezető írta alá az OMSZ részéről, ebben arra is kitértek, hogy a politikai nyomásgyakorlás miatt a továbbiakban nem tudják befolyásolásmentesen, szakmai tudásuk javát nyújtani.

Hanyeczt hivatalos levélben értesítették a minisztérium Hivatali Kapuján keresztül, ami ugyan bevett ügyintézési protokoll, ugyanakkor az OMSZ munkatársait nem tájékoztatták az új elnök kinevezéséről – írta meg az ATV.

A megbízott ideiglenes elnököt április 1-jén nevezték ki gazdasági elnökhelyettesnek, ő volt az egyetlen, aki a meteorológiai szolgálat vezetői közül nem írta alá az említett állásfoglalást.