Már tesztelik az osztrák-magyar fejlesztésű koronavírus elleni orrsprayt

Fotó: Pexels/Pixabay
not image

Kornis Vivien

2021.április.16 - 15:53

A pécsi Virológiai Nemzeti Laboratórium és a bécsi Cebina biotechnológiai cég közösen fejleszt több koronavírus elleni készítményt, és ezek között egy orrspray is megtalálható, mely az eddigi eredmények alapján néhány nap alatt segít eltávolítani a vírust a szervezetből.

Az Index tudósítása szerint az osztrák Cebina, ahol több magyar kutatóorvos dolgozik, és a pécsi virológiai labor közösen fejleszt pl. koronavírus elleni oltóanyagot és orrsprayt, melyről a bécsi cég vezérigazgatója, Nagy Eszter adott interjút a Világjárók Klubjának. 

A két készítményen 2020 tavasza óta dolgoznak. Az allergia elleni orrspray már a klinikai tesztek fázisában van és azelasztin-hidrokolidot tartalmaz, melyet évek óta eredményesen alkalmaznak allergiás betegségeknél. 

Nagy Eszter szerint az eddigi kutatások eredményesek, és a pozitív PCR-teszttel rendelkezők esetében a szer néhány nap alatt képes eltüntetni a vírust a szervezetből – nem betegszenek meg, és a fertőzés továbbadására sem képesek. 

A gyógyszerész-cégvezető elmondta, hogy az fejlesztés alatt álló fehérjealegység-vakcinával olyan oltóanyagot szeretnének előállítani, amely nemcsak a SARS-CoV-2, hanem más típusú koronavírusok ellen is védelmet nyújt – foglalta össze a portál.