Már be is jelentették Erdogan török elnök választási győzelmét

Fotó: Recep Tayyip Erdogan török elnöknek, a kormányoldali pártszövetség, a Nép Szövetsége elnökjelöltjének támogatója a korai, nem hivatalos eredmények hírére ünnepel a török elnökválasztás második fordulója után Isztambulban 2023. május 28-án. MTI/AP/Halil Hamra
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Nem sokkal azután, hogy Orbán Viktor gratulációját fejezte ki Recep Tayyip Erdogan török elnöknek, megerősítették az aktuális vezető győzelmét.

Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap Isztambulban az elnökválasztás részeredményeire alapozva bejelentette győzelmét, és köszönetet mondott minden állampolgárnak, aki az elkövetkező öt évre is rá bízta az ország irányítását.

Erdogan, aki egy busz tetejéről intézett beszédet híveihez, azt hangoztatta, hogy a választás győztese Törökország és mind a 85 millió állampolgára. A török Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) részeredményei szerint, a szavazatok 75,42 százalékos feldolgozottsága mellett Erdogan 53,41 százalékkal áll az élen.

Az ellenzéki jelölt, Kemal Kilicdaroglu, a Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke e részeredmény szerint a voksok 46,59 százalékát kapta meg. Erdogan beszédében hozzátette: a CHP vélhetően számon kéri Kilicdaroglun a vereséget.

(MTI)