Clouds
21 Budapest
Dollár
363,77 Ft
Euró
391,50 Ft
Font
439,84 Ft
Bitcoin
23,342 $

Már 441 ember indult eljárás a lignitbánya bővítése körüli ellenállás kapcsán

TÉMÁK:
#Németország
Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek
Európa

Szabó Kata

Szerkesztő
TÉMÁK

A német rendőrség már 441 esetben tett feljelentést a lützerathi lignitbánya bővítése ellen tiltakozó klímaaktivisták ellen.

Mintegy két évnyi megszállás után a rendőrség január elején kezdte meg Lützerath kiürítését, ám a folyamat végül heves ellenállásokba ütközött. A megszállással eredetileg azt szerették volna megakadályozni a klímaaktivisták, hogy a közeli lignitbánya bővítése érdekében a falut lerombolják.

Soron kívül Hosszú távú gázvásárlási megállapodást köt a kormány Azerbajdzsánnal

A Der Spiegel az aacheni rendőrség szóvivőjére hivatkozva most arról ír, hogy az aktivistákat többek között testi sértéssel, a közrend megzavarásával és gyújtogatással vádolják.

A falu kiürítése más szempontok alapján sem volt problémamentes, ugyanis összesen 14 embert, köztük öt rendőrt kellett különböző sérülések miatt kórházba szállítani.

A rendőrség szóvivője a Der Spiegelnek nyilatkozva elmondta, hogy a 441 feljelentésből mintegy 100 a rendfenntartó erők fizikai bántalmazásáról és az ellenállásról szól. Nagyjából 50 esetben a közrend megzavarásáról, 15 esetben pedig testi sértésről van szó, ám az aktivistákat emellett gyújtogatással, becsületsértéssel és lopással is vádolják.

A rendőrség korábban arról tájékoztatott, hogy a kilakoltatás előtt és alatt több száz bűncselekményt követtek el, majd hozzátették, hogy a rendőrség néhány esetben saját magatartását is vizsgálja, miután az aktivisták több esetben is túlkapással vádolták meg őket.

A falu kiürítése végül január 15-én fejeződött be, így a német RWE energiavállalat mostantól fennakadások nélkül folytathatja a lignitbánya bővítését. A vállalat szóvivője korábban úgy nyilatkozott, hogy a települést megszállók ellen követeléssel léphetnek fel, amiért késleltették a lignitbánya bővítését, ám egyes vélemények szerint a várható negatív visszhang miatt ettől vélhetően elállnak.